Με πληθώρα σημαντικών θεμάτων στην ατζέντα, θα διεξαχθεί στις 3 το απόγευμα η τελευταία σύνοδος της Ολομέλειας της Βουλής, πριν από το κλείσιμό της για τις διακοπές του καλοκαιριού.

Οι βουλευτές έχουν ενώπιον τους 59 θέματα από τα οποία ξεχωρίζει ο νέος νόμος για την ηλεκτρονική υποβολή του Πόθεν Έσχες για πολιτικά ή άλλα δημόσια εκτεθειμένα πρόσωπα, ώστε να αντιμετωπιστούν κενά που παρατηρήθηκαν.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για οργιώδες παρασκήνιο, αφού αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία για την συμπερίληψη στις δηλώσεις Πόθεν Έσχες του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα οι οποίοι εξέφρασαν διαφωνία. Επίσης μέσω τροπολογίας, επιχειρείται η συμπερίληψη και προσώπων που έχουν σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο χειρισμός του όλου θέματος συζητήθηκε νωρίτερα και σε σύσκεψη στο γραφείο της Προέδρου της Βουλής.

Προς ψήφιση οδηγείται και νομοσχέδιο που αφορά στην αύξηση επιδόματος τέκνου κατά 5% με αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. Το επίδομα τέκνου, θα παρέχεται και σε πολύτεκνες οικογένειες οι οποίες έχουν φοιτητές μέχρι 23 ετών ή άρρενες φοιτητές μέχρι 24 ετών, εφόσον υπηρέτησαν τη στρατιωτική τους θητεία.

Στην ατζέντα της Ολομέλειας οδηγείται επίσης ο πρώτος συμπληρωματικός προϋπολογισμός της κυβέρνησης ύψους €351 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό, αφορά μεταξύ άλλων, δαπάνες για αγορά φαρμάκων, εμβολίων, ύδατος από αφαλατώσεις και πρόσληψη έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού.

Σημαντικός είναι και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός της Αρχής Λιμένων Κύπρου για κάλυψη δαπανών ύψους €8.4 εκατ. ευρώ μετά και τον τερματισμό της σύμβασης μεταξύ της Κυβέρνησης και της «Kition Ocean Holdings» για το λιμάνι και την μαρίνα της Λάρνακας.

Πρόταση νόμου θα τεθεί και από τα κόμματα της συγκυβέρνησης για αναθεώρηση της βαρύτητας που θα έχει το κριτήριο της αξιολόγησης για τους δημόσιους υπάλληλους. Προτείνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης να εφαρμοστεί από το 2026 και για το 2024 και το 2025 να εφαρμοστεί το παλιό σύστημα.

Το πρωί έγινε  συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, κατά την οποία συμφωνήθηκε να γίνει διάλογος στο Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, ώστε να υπάρξει κατάληξη στο θέμα της αυτονόμησης των νέων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης. Κατά την συνεδρία οι πέντε πρόεδροι των ΕΟΑ, δηλαδή οι κύριοι Γιωρκάτζης, Τσουλόφτας, Χατζηχαραλάμπους, Πιττοκοπίτης και Καρούσος εξέφρασαν δυσφορία για το γεγονός ότι ο αρμόδιος Υπουργός εξέδωσε διάταγμα για την έκδοση πολεοδομικών και οικοδομικών για τους τεχνοκράτες και όχι για τα εκλελεγμένα μέλη

Είναι αδιανόητο είπαν οι Πρόεδροι των Οργανισμών να έχουν την ευθύνη για τις αδειοδοτήσεις αλλά να μην μπορούν να παρέμβουν, ενώ χαρακτήρισαν παράτυπο το 60% των εσόδων από τις αδειοδοτήσεις να επιστρέφεται στις δημοτικές αρχές.