Τα Βαρώσια είναι μέρος της πολιτικής για δύο κράτη στην βάση της κυριαρχικής ισότητας, που ζουν δίπλα-δίπλα, είπε σήμερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μετά την συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου».

Πρόκειται για μια πολιτική, σημείωσε που στηρίζεται από την «προεδρία», την «κυβέρνηση» και την Τουρκία.

Ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έδειχνε πάντα την καλή της θέληση, αλλά μετά το Κραν Μοντανά, φάνηκε ότι η συμφωνία σε ομοσπονδιακές βάσεις δεν μπορεί να γίνει επειδή, όπως σημείωσε, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται τους Τουρκοκύπριους ως ίσους.

Ο κ. Τατάρ είπε ότι μετά την πανδημία, η «τδβκ» «θα ενισχυθεί» και ότι οι συνθήκες για αυτό άρχισαν να δημιουργούνται ήδη.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι το 3,5% των Βαρωσίων είναι «πολιτισμένο», πράγμα που σημαίνει ότι είναι ανοικτό για εγκατάσταση και ότι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» πρέπει να ενισχυθεί για να λαμβάνει αποφάσεις.

Σημείωσε ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες αλλά πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Τα Βαρώσια βρίσκονται στο έδαφος της τδβκ και η μεταφορά της διαχείρισής τους στον ΟΗΕ αποκλείεται. Δεν μπορούσαμε να τα κρατήσουμε κλειστά για άλλα σαράντα έξι χρόνια», πρόσθεσε.

Είπε ότι εργάζονται σύμφωνα με τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» θα πρέπει να λάβει αποφάσεις σχετικά με τους πρώην ιδιοκτήτες των ακινήτων σε αυτήν την περιοχή.

Σημείωσε ότι δεν αποκλείεται η περιουσία στα Βαρώσια “να δοθεί σε Τουρκοκύπριους που άφησαν τις περιουσίες τους στο νότο”.

Ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι κατά την συνεδρία του «υπουργικού» αξιολόγησαν το άνοιγμα των Βαρωσίων και πώς μπορεί να ενισχυθεί η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας».

Συζητήθηκε επίσης η κατάσταση σχετικά με την πανδημία και επεσήμανε ότι η πανδημία αντιμετωπίστηκε πολύ καλά.

Κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί λέγοντας ότι το 75% έχει εμβολιαστική κάλυψη και πως υπάρχουν εμβόλια.

Εξέφρασε τέλος την λύπη του για την πυρκαγιά στην Τουρκία, είπε ότι υπάρχει ευαισθησία στο ψευδοκράτος για το θέμα και πρόσθεσε ότι υπήρξε πυρκαγιά και στα κατεχόμενα.

Διαβάστε επίσης

Τατάρ: «Το άνοιγμα του Βαρωσιού θα συνεχιστεί παρά τους εκφοβισμούς»

Πηγή: ΚΥΠΕ