Ο Ερσίν Τατάρ έκανε ξεκάθαρο πως δεν υφίσταται κοινό έδαφος για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. «Δεν υφίσταται την παρούσα στιγμή κοινό έδαφος για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό», σύμφωνα με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος τόνισε μάλιστα πως δεν επιθυμεί περισσότερη εμπλοκή της ΕΕ σε αυτό το ζήτημα.

«Κανείς δεν μπορεί να μας επιβάλει την έναρξη της επίσημης διαδικασίας διαπραγματεύσεων. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε επίσημες διαπραγματεύσεις μέχρι να αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητά μας», ανέφερε ο Τατάρ μετά τη συνάντηση που είχε στο λεγόμενο «προεδρικό», στην κατεχόμενη Λευκωσία, με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ και Επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.

Εξέφρασε παράλληλα και την αντίθεση του με την ιδέα της πιο εντατικής εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, λέγοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μέρος του κυπριακού προβλήματος. Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».