Οι κρατικές υπηρεσίες δεν περιλαμβάνονται στα διατάγματα του Υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με τα οποία σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, είναι υποχρεωμένες να δέχονται πιστωτική κάρτα από τους πολίτες.

Το Κανάλι 6 διερεύνησε το θέμα μετά από παράπονο ακροατή που αφορούσε την Αστυνομία.

Σε απάντηση της η εκπρόσωπος της Αστυνομίας Ελένη Κωνσταντίνου μας ανέφερε ότι είναι γνωστό στους πολίτες δεν παρέχεται η συγκεκριμένη υπηρεσία, γίνονται ωστόσο, όπως είπε, γίνονται σκέψεις για να δίδεται αυτή η δυνατότητα στο μέλλον.

Ο Σταθμός μας απευθύνθηκε για το θέμα στην λειτουργό Α΄ του Τμήματος Φορολογίας Ειρήνη Ιωάννου η οποία μας εξήγησε το πλαίσιο που ισχύει στην Κύπρο για πληρωμή με πιστωτικές κάρτες.

Η υποχρέωση της αποδοχής πληρωμής με πιστωτική κάρτα, όπως είπε, έχει ρυθμιστεί νομοθετικά με βάση τέσσερα διατάγματα του Υπουργείου Οικονομικών και οι επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στο διάταγμα είναι υποχρεωμένες να δέχονται πληρωμές με κάρτα.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τον νόμο, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο μέχρι 4 χιλιάδες ευρώ και η υποχρέωση είναι δεδομένη για όλα τα εμπορεύματα των επιχειρήσεων, εξήγησε. Ο σχετικός κατάλογος όπως είπε είναι δημοσιευμένος και οι πολίτες μπορούν να προχωρούν σε καταγγελίες στο Τμήμα Φορολογίας. Στο μέλλον όπως ανέφερε, θα προστεθούν και άλλες επιχειρήσεις στα διατάγματα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Ιωάννου ανέφερε ότι οι κρατικές υπηρεσίες δεν περιλαμβάνονται στο διάταγμα καθώς δεν θεωρούνται εμπορευόμενες.

Ακροατές ανέφεραν στον Σταθμό μας ότι ούτε τα ταμεία των υπηρεσιών κοινωνικών ασφαλίσεων δέχονται πιστωτικές κάρτες. Επικοινωνήσαμε για το θέμα με το γραφείο της διευθύντριας των κοινωνικών ασφαλίσεων, όπου η εξήγηση που μας δόθηκε είναι ότι δεν υπάρχει πρόθεση να παρέχεται αυτή η δυνατότητα επειδή αυτή είναι η πολιτική του Τμήματος με σκοπό την προώθηση της διαδικτυακής πληρωμής εισφορών.