Χίλιες πτήσεις από και προς τα ιταλικά αεροδρόμια ακυρώθηκαν σήμερα λόγω της στάσης εργασίας του προσωπικού εδάφους που διεκδικεί την ανανέωση της συλλογικής του σύμβασης.

Περίπου 250.000 ταξιδιώτες, για εσωτερικούς και διεθνείς προορισμούς, επηρεάζονται από την κινητοποίηση των υπαλλήλων επίγειας εξυπηρέτησης, που είναι προγραμματισμένη από τις 10:00 π.μ. ως τις 18:00 μ.μ. (τοπική ώρα) έπειτα από έκκληση του συνδικάτου τους.

Διεκδικούν την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης, η οποία έληξε πριν από έξι χρόνια.

Στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο-Λεοντάρντο Ντα Βίντσι στη Ρώμη ακυρώθηκαν περίπου 200 πτήσεις, κυρίως προς την Κοπεγχάγη, τη Στοκχόλμη, τη Βαρκελώνη ή την Πάλμα ντε Μαγιόρκα, καθώς και το Παλέρμο ή την Κατάνια στη Σικελία.

Ιδιαίτερα επηρεάζεται η εταιρεία Malta Air, που εκτελεί δρομολόγια για λογαριασμό της Ryanair, της Ita Airways (πρώην Alitalia) και της Vueling, οι πιλότοι της οποίας αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Σχεδόν 150 πτήσεις ακυρώθηκαν στα δύο αεροδρόμια του Μιλάνου, Λινάτε και Μαλπένσα, γύρω στις τριάντα στο Τορίνο-Κασέλε και άλλες τόσες στο Παλέρμο.

Ο υπουργός Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι ζήτησε από τους απεργούς να επικρατήσει η «κοινή λογική» και να μην παρατείνουν τις κινητοποιήσεις τους ώστε «να μην βλάψουν εκατομμύρια άλλους εργαζόμενους και τουρίστες».