Άδικη και εκτός πραγματικότητας χαρακτηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ την απόφαση του ΣΑ για παράταση της εντολής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο. Χαρακτηρίζει επίσης τις αναφορές για τα Βαρώσια άσχετες με τα γεγονότα.

«Υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της τδβκ σχετικά με την εν λόγω απόφαση», όπως αναφέρεται στο ψευδοκράτος.

«Η αποτυχία λήψης της συγκατάθεσης της τδβκ κατά την παράταση της εντολής του ΟΗΕ αντίκειται στις καθιερωμένες πρακτικές του ΟΗΕ. Είναι επίσης παραβίαση των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού. Η χώρα μας θα υποστηρίξει πλήρως τα βήματα που ανακοίνωσαν οι αρχές της τδβκ για τη διόρθωση αυτής της αδικίας», προστίθεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ «η απόφαση του ΣΑ είναι, όπως πάντα, μια άδικη απόφαση αποκομμένη από την πραγματικότητα». Αγνοεί, κατά τα λεγόμενά του, τον «τουρκοκυπριακό λαό» και τα κατοχυρωμένα δικαιώματά του και αγνοεί την απάνθρωπη και παράνομη απομόνωση αυτού του «λαού».

«Είναι μια ασυνεπής και αντιφατική προσέγγιση ότι το Συμβούλιο προσπαθεί να επιβάλει ένα μοντέλο λύσης που δεν αντικατοπτρίζει πλέον τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού για λύση, που δοκιμάζεται εδώ και σχεδόν μισό αιώνα και δεν έχει αποφέρει αποτελέσματα. Αυτή η προσέγγιση δεν εξυπηρετεί τη λύση, αλλά τη συνέχιση του status quo», συνεχίζει.

«Οι αναφορές για τα Βαρώσια στην απόφαση είναι επίσης άσχετες με τα γεγονότα. Η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει πλήρως τα βήματα των αρχών της τδβκ με σεβασμό των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας στα Βαρώσια», υποστηρίζει.

Επαναλαμβάνουμε την έκκληση μας προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη διεθνή κοινότητα να επικεντρωθούν στις πραγματικότητες στο νησί και να επιβεβαιώσουν τα κατοχυρωμένα δικαιώματα του «τουρκοκυπριακού λαού», «δηλαδή την κυριαρχική του ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς», όπως υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Πηγή: ΚΥΠΕ