Η Κύπρος μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη από την Πολωνία, όσον αφορά τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας Αντρέι Ντούντα. Για το Κυπριακό είπε ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δείχνουν «ποια λύση είναι κατάλληλη για την Κύπρο».

Στις κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Ντούντα, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ανέφερε πως η χώρα του έχει φιλικές σχέσεις τόσο με την Ελλάδα, όσο και με τη Τουρκία. Εξέφρασε, ωστόσο, τη θέση πως «το διεθνές δίκαιο πρέπει να είναι σεβαστό», ενώ είπε ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «δείχνουν ποια λύση είναι κατάλληλη για την Κύπρο». Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «η Πολωνία υποστηρίζει αυτή τη θέση και δεν την αλλάζει».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε από την πλευρά του ότι ενημέρωσε τον Πολωνό ομόλογο του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Εξέφρασε εκτίμηση και ευγνωμοσύνη για τη στάση αρχών που τηρεί η Πολωνία στο Κυπριακό, αλλά και την καταδίκη των εκνόμων ενεργειών της Τουρκίας, που αφορούν είτε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε στη δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους, όπως η πρόσφατη προσπάθεια αλλοίωσης του καθεστώτος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου «και αυτό παρά τις άριστες σχέσεις που η Πολωνία και με την Τουρκία». «Και εδώ είναι που διακρίνονται τα κράτη που σέβονται το διεθνές δίκαιο και τηρούν πολιτικές που βασίζονται σε αρχές», υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε ακόμη στις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας, με την παρενόχληση, από το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας, ερευνητικού σκάφους για ένα έργο κοινής ωφελείας της ΕΕ, τον αγωγό EastMed. Έκανε λόγο για «μια ενέργεια με την οποία όχι μόνο πλήττονται τα στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης, αλλά υπονομεύει για ακόμη μια φορά την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια την Ανατολική Μεσόγειο».

Για το Κυπριακό είπε ότι ενημέρωσε για τη στάση της Τουρκίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη «που με τις αξιώσεις που προβάλλουν αποτρέπουν την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών».

Διαβεβαίωσε ότι «παρά τα εμπόδια που θέτει η τουρκική πλευρά, τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και εντάσεις, αμετάκλητη παραμένει η αποφασιστικότητά μας για επανέναρξη ενός δημιουργικού διαλόγου», που θα οδηγήσει στην εξεύρεση λύσης, η οποία θα βασίζεται στις συμφωνίες Υψηλού Επίπεδου, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Για το θέμα της μετανάστευσης είπε ότι παρά τις κατά καιρούς διαφορετικές προσεγγίσεις πολλών μέσα στην ΕΕ, κοινή είναι η θέση ότι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού είναι καταδικαστέα και επιβάλλεται η λήψη των απαραιτήτων μέτρων έναντι των όποιων χωρών καταφεύγουν σε ανάλογες μεθόδους.

Νωρίτερα, πριν από την έναρξη των συνομιλιών, οι δύο Πρόεδροι και οι σύζυγοι τους είχαν σύντομη συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέδωσε στον Πρόεδρο της Πολωνίας το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ΄ και στη σύζυγο του το Μέγα Παράσημο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Πολωνίας παρέδωσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη το Περιδέραιο του Λευκού Αετού, που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση της χώρας, και στην κα Αναστασιάδη το Παράσημο του Τάγματος της Αξίας της Δημοκρατίας της Πολωνίας.

Ακολούθησε η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων καθώς και διευρυμένες διαβουλεύσεις, στην παρουσία των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Μετά το πέρας των συνομιλιών υπογράφηκε από τους αρμόδιους Υπουργούς Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών για θέματα Πολιτικής Διαβούλευσης. Ακολούθησε η υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ του Υφυπουργείου Έρευνας και της Καγκελαρίας της Πολωνίας για συνεργασία στους τομείς της κυβερνοασφάλειας και του κυβερνοχώρου και Προγράμματος Συνεργασίας μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων στους τομείς της επιστήμης, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού και της νεολαίας για τα έτη 2021-2025.

Στις δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, οι δύο Πρόεδροι έκαναν λόγο για «ιστορική επίσκεψη» που συμπίπτει με την 60η επέτειο σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ σημείωσαν ότι είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Πολωνού Προέδρου στην Κύπρο μετά από 16 χρόνια.

Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι οι διμερείς σχέσεις βασίζονται στη στενή και αγαστή συνεργασία, μεταξύ άλλων, στον πολιτικό, οικονομικό, τουριστικό και πολιτιστικό τομέα.

«Ένα δείγμα αυτής της πολιτιστικής συνεργασίας αποτελεί το γεγονός ότι η πολωνική αρχαιολογική αποστολή στην Πάφο είναι η αρχαιότερη εν ενεργεία αποστολή στην Κύπρο με συνεχή παρουσία στο νησί από το 1965» είπε και αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του Ινστιτούτου Μεσογειακών Ερευνών του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας για την ίδρυση ενός Πολωνικού Ερευνητικού Κέντρου στην Πάφο.

Ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των διευρυμένων διαβουλεύσεων επιβεβαίωσαν το εξαίρετο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και την «κοινή βούληση για ουσιαστική ενίσχυση και αναβάθμιση της συνεργασίας μας τόσο σε διμερές επίπεδο όσο βεβαίως και εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Σημείωσε τις συμφωνίες που υπογράφηκαν, λέγοντας ότι αποδεικνύουν την αποφασιστικότητα των δύο πλευρών για περαιτέρω ενδυνάμωση του θεσμικού πλαισίου συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

«Κοινή ήταν η διαπίστωση πως ως εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μοιραζόμαστε ανησυχίες και αντιμετωπίζουμε προκλήσεις που αφορούν το σύνολο των κρατών – μελών», είπε ο Πρόεδρος, σημειώνοντας πως είναι απόλυτα κατανοητό κάποτε σε διάφορα ζητήματα να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.

«Όμως, αυτό που είναι το πλέον σημαντικό είναι η ισχυρή επιθυμία να εργαζόμαστε από κοινού για την αντιμετώπιση των όποιων προκλήσεων αναφύονται, με στόχο πάντοτε την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού, με πλήρη σεβασμό στα καλώς νοούμενα συμφέροντα κάθε κράτους-μέλους της ευρωπαϊκής οικογένειας» συμπλήρωσε.

Για το θέμα της μετανάστευσης είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει πως πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο μιας ομοιόμορφης αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ευχαρίστησε την Κυβέρνηση της Πολωνίας που παραχώρησε υλική βοήθεια για τις ανάγκες του νέου Κέντρου Φιλοξενίας Αιτούντων Διεθνούς Προστασίας στην περιοχή Μενόγειας.

Στις δικές του δηλώσεις και αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Πολωνίας είπε ότι «θα δεχθούμε μόνο την απόφαση που θα προκύψει από τη συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών και πιστεύω ότι θα υπάρχει μια καλή διευθέτηση του προβλήματος. Θα είναι μια λύση η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στους Κύπριους να κτίσουν το μέλλον τους χωρίς συγκρούσεις και πιστεύω αυτό είναι το σημαντικότερο. Όλοι θέλουμε την ειρήνη, όλοι θέλουμε την ανάπτυξη, έχουμε δύσκολες στιγμές, υπάρχουν πολλές προκλήσεις και η μεγαλύτερη είναι η πανδημία του κορωνοϊού».

Ο κ. Ντούντα έκανε εκτενή αναφορά στην κατάσταση στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία, χαρακτηρίζοντας αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο και «ανεύθυνη» τη συμπεριφορά της γειτονικής χώρας που «σπρώχνει μετανάστες προς το πολωνικό έδαφος». «Εμείς προστατεύουμε τα πολωνικά σύνορα, επειδή θεωρούμε ότι έχουμε υποχρεώσεις και απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους μας» είπε, σημειώνοντας πως τα σύνορα της Πολωνίας είναι ταυτόχρονα και εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. «Κάνουμε συνέχεια ό,τι μπορούμε για να μην μετατραπεί αυτή η κατάσταση σε μια κρίση ευρωπαϊκής εμβέλειας» είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ θα δείξει αλληλεγγύη.

Παράλληλα είπε ότι συζήτησαν και για το μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, σημειώνοντας ότι «καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι σημαίνει» και αναφέρθηκε στην ανταπόκριση της χώρας του, για την υποστήριξη του κέντρου φιλοξενίας στη Μενόγεια.

Αναφορά έκανε και στον τουρισμό στην Κύπρο και τους επισκέπτες από την Πολωνία, ενώ είπε ότι απηύθυνε πρόσκληση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επισκεφτεί την Πολωνία, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό θα είναι μια «καλή διαφήμιση» ώστε περισσότερος κόσμος από την Κύπρο να επισκεφτεί τη χώρα του. Επίσης μίλησε για τη συμβολή Πολωνών αρχαιολόγων στις αρχαιολογικές ανακαλύψεις στο νησί, λέγοντας πως και η Κύπρος συγκαταλέγεται στα μέρη που αποτελούν την κοιτίδα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Ο κ. Ντούντα θα επισκεφθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο τα γραφεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ενώ το βράδυ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η σύζυγος του, Άντρη Αναστασιάδη, θα παραθέσουν επίσημο δείπνο προς τιμή του Προέδρου της Πολωνίας και της συζύγου του.

Την Παρασκευή ο κ. Ντούντα θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’, ενώ θα επισκεφτεί και την Πάφο προτού αναχωρήσει από την Κύπρο.