Η κατ’ αρχήν απόφαση για αναστολή Visa Facilitation Agreement δεν σημαίνει κατάργηση ή απαγόρευση έκδοσης θεωρήσεων σε πολίτες της Ρωσίας και τα κράτη-μέλη της ΕΕ συνεχίζουν να διατηρούν δικαίωμα εξέτασης και έγκρισης ή απόρριψης αιτημάτων για πολίτες της Ρώσους πολίτες, διευκρινίζει ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Δημήτρης Δημητρίου σε tweet για τα αποτελέσματα του Gymnich.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι κατά την άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών δεν λήφθηκε απόφαση για ολική απαγόρευση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για Ρώσους τουρίστες, όπως ζητούσαν οι ανατολικές και οι Βαλτικές χώρες.

Ωστόσο, αποφασίστηκε η αναστολή της συμφωνίας ΕΕ – Ρωσίας για παροχή διευκολύνσεων στην έκδοση θεωρήσεων για Ρώσους πολίτες, απόφαση που θα μειώσει τον αριθμό των θεωρήσεων και θα αυξήσει τον χρόνο που χρειάζεται για την έκδοσή τους και το κόστος.

Ταυτόχρονα συμφωνήθηκε πως η κάθε χώρα μπορεί να επιβάλει τους δικούς της περιορισμούς στα σύνορά της στη βάση των αρχών του Σένγκεν, ενώ θα ζητηθεί από την Κομισιόν να προτείνει κοινές κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση των θεωρήσεων που έχουν ήδη εκδοθεί σε Ρώσους από κράτη μέλη.