Του Μιχάλη Πουργουρίδη

Την Τσικνοπέμπτη (4.3.2021) το μεσημέρι, όταν μπήκα στο «Μεζεδοπωλείο-Μουσικοθεραπευτήριο» ΟΙΝΕΑΣ για να παίξουμε σε μια διαδικτυακή καρναβαλίστικη παρουσίαση, εκεί, στην είσοδο του κέντρου, με περίμενε ο Άγιος Βασίλης!

Από τις 5.12.2020, που ήταν η τελευταία φορά που παίξαμε, έμεινε εκεί ξεχασμένος, με την ελπίδα κι αυτός ότι θα ζούσε μεγαλειωδώς τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, όπως είχε συνηθίσει κάθε χρονιά.

Τον πήρα αγκαλιά και τον έφερα να φωτογραφηθούμε με τον καρναβαλίστικο διάκοσμο, που είχε στολιστεί στο μαγαζί εκείνη την ημέρα. Του είπα: μην με ρωτήσεις πώς και γιατί, διότι κι επειδή. Ρώτα τους ειδικούς, τους λοιμωξιολόγους, τον Πρόεδρο, τους Υπουργούς και όλους αυτούς, που παίρνουν μέτρα από τον περασμένο Οκτώβριο, και τα κρούσματα αντί να μειώνονται αυξάνονται.

Ρώτα τους εσύ, γιατί πολύς κόσμος διερωτάται χωρίς να παίρνει απαντήσεις για τον «προγραμματισμό», την «οργάνωση», τη «σοβαρότητα», την «ευαισθησία» και την «υπευθυνότητα», που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και η επιδημιολογική ομάδα το θέμα της πανδημίας. Και για άλλα θέματα έχει ο κόσμος απορίες. Για τα σφαγεία, τα διαβατήρια, τις «Μαρίνες» του νησιού μας, τους ουρανοξύστες, το Casino, τα Rapid test, τους γαμπρούδες τους συμπεθέρους κλπ.

Θύμισα στον καλό μας Άγιο ότι την τελευταία φορά που παίξαμε εκεί (υπό νορμάλ συνθήκες), με τον φίλο μου Λάκη Πολυκάρπου, ήταν στις 17.10.2020. Mετά ήρθαν τα πρώτα διατάγματα, με τα οποία άρχισαν τα πρώτα ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ για την εστίαση. 

Παίζοντας μόνο τα Σάββατα, και μάλιστα έξω στην πλατεία Ηρώων, με εκείνα τα εξωφρενικά ωράρια (μέχρι τις 10:30 μ.μ.), κρατηθήκαμε μέχρι και τις 7.11.2020. Μετά ήρθε η «σοφή» απόφαση να γίνει τοπικό lockdown στη Λεμεσό και Πάφο, το οποίο κράτησε μέχρι τις 30.11.2020.

Και εκεί που περιμέναμε «κάτι» για να «αναπνεύσουμε» και να «αναστηθούμε», κι ενώ θα άνοιγαν ΟΛΑ στις 30.11.2020, όπως ανακοινώθηκε στις 11.12.2020, oι φωστήρες του Covid 2019 τα ξανάκλεισαν και τα «σφράγισαν». 

Και παραμένουν μέχρι σήμερα ΟΛΑ ΚΛΕΙΣΤΑ. Τα ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ έγιναν ΑΡΓΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ. Η ΕΣΤΙΑΣΗ έχει ΠΕΘΑΝΕΙ. Eίχαμε δουλέψει μόνο ΕΝΑ Σάββατο, το μεσημέρι στις 5.12.2020. Εκείνη την ημέρα ήταν που ήρθε ο καημένος ο Άγιος Βασίλης από την Καισαρεία. Ήρθε με μια ελπίδα κι ένα όνειρο. Να κάνει Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά μαζί μας. Κι από τότε τον κλειδώσαμε μέσα, τον ξεχάσαμε και τον βρήκαμε ξανά πριν από μια εβδομάδα.

Πάλι φύγαμε και τον αφήσαμε έτσι όπως τον βρήκαμε, κι ας με ρωτούσε διαρκώς πότε και πώς θα επιστρέψει πίσω στην Καισαρεία ή στη Λαπωνία. Του είπα να κάτσει εκεί πού είναι κι ότι τα ταξίδια σε περιόδους Covid είναι επικίνδυνα, άσε που πρέπει και λόγω ηλικίας να βάλει και το εμβόλιο. Έτσι προτίμησε να κουρνιάσει σε μια γωνιά κοντά στο τζάκι του «ΟΙΝΕΑ» και να περιμένει. Δεν έχει άλλη επιλογή από το να πάρει την Αυστραλιανή υπηκοότητα και να εξοικειωθεί με τα θαλάσσια σπορ.

Tην επόμενη φορά που θα τον συναντήσω θα με περιμένει εκεί, με ένα ζευγάρι βατραχοπέδιλα και «μάσκα» (όχι του καρναβαλιού ή του κορωνοϊού, αλλά του βυθού!) για να πάμε για κολύμπι. Θα ‘ναι ήδη καλοκαίρι…!!

 

Οι απόψεις εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκην την άποψη του Καναλιού 6