«Οργιάζουν οι διακινητές ανθρώπων» που προωθούν υπηκόους Τρίτων Χωρών από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής ενημερωτικής ιστοσελίδας «Χαμπέρ Κίμπρις», όπου γίνεται αναφορά και σε μια πρόσφατη απόπειρα μετάβασης δια μέσου της νεκρής ζώνης, στην περιοχή του Λήδρα Πάλας.

«Αυτόν τον μήνα, διακινητές ανθρώπων μετέφεραν δύο υπηκόους Μπαγκλαντές, ηλικίας 21 και 27 ετών, από το Μπαγκλαντές στην τδβκ με την υπόσχεση να τους μεταφέρουν στην Ευρώπη και έλαβαν ως αντάλλαγμα 6 χιλιάδες ευρώ ο καθένας από τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων. Εισήγαγαν αυτά τα δύο άτομα στο πανεπιστήμιο και τα έστειλαν να εργαστούν σε οικοδομές. (Στην συνέχεια) οδήγησαν αυτά τα θύματα στην περιοχή του ‘γιγιτλέρ μπουρτζού’ (περιοχή Λήδρα Πάλας) με σκοπό να περάσουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και έλαβαν ως αντάλλαγμα 150 ευρώ ανά άτομο», αναφέρει το δημοσίευμα.

Προστίθεται ότι πολίτες Τρίτων Χωρών που οδηγούνται στα κατεχόμενα από διακινητές «εξαναγκάζονται να κάνουν πράγματα που δεν επιθυμούν, να εργάζονται παράνομα, υφίστανται εκμετάλλευση και κακοποίηση στους λεγόμενους χώρους εργασίας τους και εμπλέκονται στο (οργανωμένο) έγκλημα».

Ειδική αναφορά γίνεται στην περίπτωση των εικονικών «φοιτητών» στα «πανεπιστήμια» των κατεχομένων. «Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ύποπτοι για εμπορία ανθρώπων εισήγαγαν 322 υπηκόους του Μπαγκλαντές σε 5 διαφορετικά εκπαιδευτικά ιδρύματα κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021 και 2022. Κανένα από αυτά (τα 322 άτομα) δεν φοίτησε. Και 22 άτομα συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή για διάφορα αδικήματα, ιδίως για παραβίαση της στρατιωτικής απαγορευμένης ζώνης» σημειώνεται.