Ο προϋπολογισμός της ΕΕ, η αναθεώρηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την ενεργειακή φορολογία, το σχέδιο ανάκαμψης για την Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ήταν ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν, χθες βράδυ συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκαν στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού, με τη συμμετοχή τεσσάρων Κύπριων ευρωβουλευτών.

Λευτέρης Χριστοφόρου, Γιώργος Γεωργίου, Κώστας Μαυρίδης και Δημήτρης Παπαδάκης είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν τα μέλη του Επιμελητηρίου για τα τεκταινόμενα στο ευρωκοινοβούλιο, αλλά και να ακούσουν απόψεις και εισηγήσεις, στις συζητήσεις που οργανώθηκαν σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 60χρονα του ΕΒΕΛ.

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τη φορολογία, ο ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, ανέφερε πως ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι μοναδικός στο είδος του, καθώς είναι σχεδόν εξολοκλήρου αναπτυξιακός, κοινωνικός και επενδυτικός προϋπολογισμός, με μόνο το 5% αφορά τα διοικητικά έξοδα.

Υπογράμμισε πως, στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η Κύπρος έχει πραγματικούς συμμάχους, έχει μέλλον και προοπτική σε όλα τα επίπεδα και τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές, αν αξιοποιήσει τη θέση της και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, υποδεικνύοντας ότι «ο επιχειρηματικός μας κόσμος παίρνει τα εύσημα σε πολλούς τομείς, συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ».

Η αναθεώρηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την ενεργειακή φορολογία και οι πολιτικές τηλεργασίας απασχόλησαν τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης υπό τον ευρωβουλευτή Γιώργο Γεωργίου, ο οποίος στην καταληκτική τοποθέτηση του ανέφερε πως άντλησε πολύ εποικοδομητικές προτάσεις από τους συνομιλητές του.

Ισχυρότερη οικονομία, χρηματοοικονομικός τομέας και σχέδιο ανάκαμψης για την Ευρώπη απασχόλησαν τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης της οποίας προήδρευσε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης, ο οποίος στο καταληκτικό του σχόλιο είπε πως η φράση που κυριαρχεί τελευταία στην ευρωπαϊκή ατζέντα είναι η στρατηγική αυτονομία, δηλαδή, η ΕΕ να μπορεί από μόνη της να λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις, χωρίς εξαρτήσεις από άλλες πηγές, «ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα στο οποίο πρωτοστατεί η Γαλλία και ο Πρόεδρος Μακρόν».

Στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την εφαρμογή της στην Κύπρο επικεντρώθηκε η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης υπό τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη, με τον ίδιο να δηλώνει ότι η χώρα μας έχει δρόμο να διανύσει για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.

Την εκδήλωση χαιρέτησε, κατά την έναρξη της, ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Ανδρέας Κεττής και ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ Ανδρέας Τσουλόφτας.