Το γεγονός ότι η πανδημία της COVID-19 δεν έχει λήξει και ότι ο SARS-CoV-2 με τις συνεχείς μεταλλάξεις του παραμένει απειλή για τη δημόσια υγεία επιβεβαιώνουν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα παγκοσμίως, ενώ στη Κύπρο τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήθηκε αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων με πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό τόσο σε τουρίστες όσο και στους Κύπριους πολίτες, αναφέρει το Υπ. Υγείας

Με την άρση των μέτρων από τις περισσότερες χώρες φαίνεται ότι ο ιός  είναι σε έξαρση με νέο κύμα μολύνσεων τονίζει το Υπουργείο, που ως εκ τούτου εξέδωσε ενόψει των θερινών διακοπών ,  οδηγίες τις οποίες συστήνει όπως ακολουθούν οι ταξιδιώτες.

Οδηγίες

Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη ποικίλει ανάλογα με τη χώρα προορισμού. Στα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις εκτός Κύπρου για αποφυγή του κινδύνου σοβαρής νόσησης και νοσηλείας.

Εκτός της ανάγκης πιστής εφαρμογής των μέτρων ατομικής προστασίας (πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ταξίδι) ο εμβολιασμός του πληθυσμού είναι ιδιαίτερα σημαντικό μέτρο για τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου. Βέβαια, και οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες χρειάζεται να ακολουθούν τις συστάσεις και τις απαιτήσεις της χώρας προορισμού αναφορικά με τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της Covid-19 λοίμωξης.

Πριν το ταξίδι

Ενημερώνεστε για τους ισχύοντες περιορισμούς, σχετικά με ταξίδι στη χώρα/περιοχή προορισμού στις πιο κάτω ιστοσελίδες.

Re-open EU https://reopen.europa.eu

IATA Travel Centre https://www.iatatravelcentre.com/world.php

CDC COVID-19 Travel Recommendations by Destination https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/map-and-travel-notices.html

Επιπρόσθετα μπορείτε να ανατρέξετε για σχετικές πληροφορίες στις ιστοσελίδες των Υπουργείων Υγείας, των Υπουργείων Εξωτερικών ή των Πρεσβειών και Προξενείων των χωρών προορισμού σας.

Αναβάλετε το ταξίδι σας αν έχετε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα κλπ.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

Εφαρμόστε υγιεινή χεριών, συστήνεται συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού.

Εφαρμόστε αναπνευστική υγιεινή, συστήνεται η κάλυψη της μύτης και του στόματος κατά το βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντηλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα. Απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου σε κλειστό ποδοκίνητο κάδο. Αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια.

Τηρήστε φυσική απόσταση μεγαλύτερη του 1,5 μέτρου σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Εφαρμόστε τους κανόνες για τη χρήση μάσκας στη χώρα προορισμού.

Αποφύγετε την επαφή με άτομα με συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα.

Μετά την επιστροφή

Παρακολουθήστε την υγεία σας για 10 ημέρες.

Παραμείνετε στο σπίτι αν εμφανίσετε πυρετό ή συμπτώματα γριπώδης συνδρομής.

Προχωρήστε σε διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου για τη νόσο COVID-19 και μιλήστε άμεσα με τον Προσωπικό ιατρό σας αναφέροντας του το πρόσφατο ταξίδι σας.