Κρίσιμη σε σχέση με τα περαιτέρω μέτρα συγκράτησης της πανδημίας που θα αποφασιστούν για την περίοδο μετά τις 30 Νοεμβρίου, θεωρείται η εβδομάδα που ξεκίνησε σήμερα αφού, αναλόγως της πορείας των κρουσμάτων και του αριθμού νοσηλευόμενων που πλησιάζουν σε τριψήφιο αριθμό, θα καθοριστούν στο τέλος της τα νέα μέτρα.

Οι επιστήμονες αναμένεται ότι σήμερα θα καταλήξουν  στις πρώτες εισηγήσεις τους και μέχρι αύριο θα τις παρουσιάσουν, σε πρώτο στάδιο, στον υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου.

Εντός της εβδομάδας και αν αυτό επιβάλλουν οι αλλαγές που θεωρητικά θα γίνουν στα διατάγματα που τώρα βρίσκονται σε ισχύ, θα συνέλθει εκ νέου και το Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να αποφασίσει σχετικά.

 Η Συμβουλευτική Επιστημονική Ομάδα εκτιμά ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχει ολοκληρωμένη εικόνα, τόσο για την απόδοση των μέτρων, όσο και για την κατάσταση σε κάθε επαρχία.

Πιο ανησυχητική είναι η κατάσταση στην επαρχία Λευκωσίας που δείχνει σημάδια έξαρσης, ενώ οι ενδείξεις είναι πολύ θετικές για την Πάφο, στην οποία απέδωσαν τα μέτρα και εκτός απροόπτου, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, θα βγει από το καθεστώς του απαγορευτικού.

Σημάδια σταθεροποίησης παρουσιάζει η επαρχία Λεμεσού που όμως παραμένει επιβαρυμένη επιδημιολογικά και αναμένεται να διαφανεί αυτή την εβδομάδα, κατά πόσον θα αρχίσει η μείωση των κρουσμάτων.

Εάν συμβεί αυτό, τότε θα αρχίσει σταδιακή άρση περιορισμών με το άνοιγμα κάποιων επιχειρήσεων, ενώ αναμένεται να αναθεωρηθεί και η ώρα του απαγορευτικού.