Ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη για το μεταναστευτικό, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας και την συμμετοχή 11 υπουργών και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Νουρή η Κύπρος από τη 1η Οκτωβρίου αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο κύμα ροών, αφού καθημερινά περνούν στις ελεύθερες περιοχές 60 με 100 μετανάστες κατά μέσο όρο, όλοι προερχόμενοι από τις κατεχόμενες περιοχές. Σύμφωνα με τον κ. Νουρή, που επικαλείται επίσημα στοιχεία, τον τελευταίο χρόνο έχει αλλάξει η φυσιογνωμία των μεταναστευτικών ροών, με την συντριπτική πλειοψηφία να προέρχονται από τις υποσαχάριες χώρες της Αφρικής.
Κατά τον Υπουργό Εσωτερικών, για τους μετανάστες που εκκινούν για την Κύπρο, από τα νότια τουρκικά παράλια, δικαιολογημένα υπάρχει η ανάγκη φύλαξης των συγκεκριμένων διαδρομών, κι έχει ζητηθεί από την Υπηρεσία FRONTEX της ΕΕ κι εγείρεται συνεχώς θέμα συμμόρφωσης της Τουρκίας και για την Κύπρο, με τις συμφωνίες που έχει συνάψει με την ΕΕ για συγκράτηση των μεταναστών. Αύριο αναμένονται αποφάσεις από την υπουργική σύσκεψη, ωστόσο ο Υπουργός Εσωτερικών, όταν ρωτήθηκε για μέτρα θωράκισης της πράσινης Γραμμής, μίλησε για εύρος των φυσικών εμποδίων, που θα «παρεμβληθούν», προς περιορισμό κι αποτροπή των μεταναστευτικών ροών.

Ανησυχία βουλευτών για παραβίαση δικαιωμάτων των μεταναστών

Κατά την διάρκεια πάντως της συνεδρίας της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών χθες, όπου ο κ. Νουρής παρουσίασε και στοιχεία για τις μεταναστευτικές ροές, έγινε έντονη συζήτηση για τις παράνομες διαδικασίες απώθησης και επαναπροώθησης μεταναστών σε βάρκες -που κατά τους βουλευτές που ήγειραν το ζήτημα- αφήνουν εκτεθειμένη την Κύπρο για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Την ώρα συζήτησης στην Επιτροπή θεμάτων για το μεταναστευτικό, πλοιάριο με μετανάστες έφθανε στη θαλάσσια περιοχή Ακρωτηρίου, σε χώρο που εμπίπτει στη δικαιοδοσία των Βρετανικών Βάσεων. Ο εκπρόσωπος Τύπου των Βρετανικών βάσεων ανέφερε ότι στο πλοιάριο επέβαιναν 13 άνδρες, τέσσερις γυναίκες και έξι παιδιά, επεξηγώντας και τους χειρισμούς που γίνονταν για τους νεοαφιχθέντες.
Σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση και τα 23 άτομα είναι καλά στην υγείας τους και έχουν μεταφερθεί σε ειδικό χώρο φιλοξενίας που βρίσκεται στις Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας.