Η αυξητική τάση στον αριθμό των νέων περιστατικών κορωνοϊού, τα οποία χθες έφθασαν τα 302, αλλά και το ενδεχόμενο τρίτου κύματος της πανδημίας τον Μάρτιο, οδήγησαν τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, να συγκαλέσει δύο ξεχωριστές συσκέψεις σήμερα.

Η μία σύσκεψη αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα και την αύξηση των περιστατικών και θα γίνει το απόγευμα με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής.  Σύμφωνα με πληροφορίες, επί τάπητος στη σύσκεψη θα τεθούν υπόψη οι ανησυχητικοί αριθμοί κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, σε συνδυασμό με την έναρξη των χαλαρώσεων. Επίσης, θα συζητηθεί η κατάσταση στη Λεμεσό, που διατηρεί την πρωτιά στα κρούσματα.

Ο Υπουργός έχει επίσης σύσκεψη με τη διευθυντική ομάδα του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) στις 9.30 το πρωί, για ανάλυση του πλάνου διαχείρισης που έχει ο Οργανισμός, για ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας εντός Μαρτίου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ χθες, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, είπε ότι «ο Οργανισμός έχει προετοιμαστεί κατάλληλα, με αναθεωρημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση πιθανού τρίτου κύματος για κορωνοϊό και βρίσκεται σε εγρήγορση».

Το σχέδιο αυτό, είπε ο κ. Χαριλάου, λαμβάνει υπόψη του το χειρότερο σενάριο, με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Προνοεί την ανάπτυξη πέραν των 300 κλινών σε κοινούς θαλάμους και γύρω στις 65 ενεργές κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι το τρίτο κύμα υπολογίζεται περί τα μέσα Μαρτίου, αν και εφόσον υπάρξει.