Στην προώθηση μιας συντονισμένης προσέγγισης συμφώνησε την Τρίτη η Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας (HSC) της ΕΕ σε σχέση με την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα.

Οπως αναφέρεται στα συμπεράσματα, όλα τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε μια συντονισμένη προσέγγιση για τη μεταβαλλόμενη κατάσταση της COVID-19 στην Κίνα και τις επιπτώσεις που θα έχει η αύξηση ταξιδιών από την Κίνα στην Ευρώπη και ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών είναι υπέρ των ελέγχων πριν από την αναχώρηση.

Προστίθεται ότι η Επιτροπή ετοίμασε ένα σχέδιο γνωμοδότησης της HSC για να καθοδηγήσει την συζήτηση, το οποίο τώρα θα αναθεωρηθεί και θα εγκριθεί με βάση τη συμβολή των κρατών μελών στη συνεδρίαση. Περαιτέρω συζήτηση θα γίνει αύριο στον μηχανισμό ολοκληρωμένης πολιτικής αντιμετώπισης κρίσεων, IPCR, λαμβάνοντας υπόψη τη συμβολή της HSC. 

Το σχέδιο γνωμοδότησης της HSC προτείνει μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας για τους ταξιδιώτες (συμπεριλαμβανομένης της συνιστώμενης χρήσης μάσκας σε πτήσεις από την Κίνα), παρακολούθηση λυμάτων για αεροσκάφη, γονιδιωματική επιτήρηση στα αεροδρόμια και αυξημένη παρακολούθηση, αυξημένη επαγρύπνηση της ΕΕ όσον αφορά τα τεστ και τους εμβολιασμούς, συζήτηση σχετικά με την ανάγκη για τεστ επιβατών από την Κίνα πριν από την αναχώρηση. 

Αναφέρεται ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να στοχεύουν στις κατάλληλες  πτήσεις και αεροδρόμια και να εκτελούνται με συντονισμένο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητά τους.  Η Επιτροπή θα δημοσιεύσει τη γνώμοδότηση μόλις εγκριθεί.

Όπως αναφέρει σε tweet της η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου,  η Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ συνέκλινε την Τρίτη σε δράσεις κατά της Covid-19. Οι δράσεις αυτές  περιλαμβάνουν τεστ πριν την αναχώρηση για ταξιδιώτες από την Κίνα, ενίσχυση της παρακολούθησης των λυμάτων, αυξημένη εσωτερική επιτήρηση. 

Η συζήτηση συνεχίζεται αύριο στον μηχανισμό ολοκληρωμένης πολιτικής αντιμετώπισης κρίσεων, IPCR.

Η ενότητα παραμένει το ισχυρότερο εργαλείο μας κατά της Covid, αναφέρει η Επίτροπος.

Πηγή: ΚΥΠΕ