Φωτογραφία αρχείου

Οριστικοποιούνται εντός των επόμενων ωρών οι νέες χαλαρώσεις, που θα έχουν ισχύ από την 1η Μαρτίου. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο, Πέμπτη, μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η τελική πρόταση των επιστημόνων, που προκρίνουν συντηρητικό ξεκλείδωμα της Β’ φάσης χαλαρώσεων, θα παρουσιαστεί στις 9.30 στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, σε ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο. Θα ακολουθήσει σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων, οι οποίοι θα ενημερωθούν από τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για την επιδημιολογική κατάσταση.

Τι προτείνουν οι επιστήμονες

Οι χαλαρώσεις θα δοθούν και αυτή τη φορά σε στάδια, με το πρώτο να ξεκινά την 1η Μαρτίου. Η πρόταση των επιστημόνων είναι:
• Επιστροφή στα θρανία των μαθητών Λυκείων
• Επαναλειτουργία των γυμναστηρίων για προσωπική εκγύμναση (personal training)
• Επαναλειτουργία φροντιστηρίων, ωδείων και σχολών χορού (μάθημα ένας προς έναν)
• Επαναλειτουργούν γκαλερί και εκθεσιακοί χώροι στη βάση αυστηρών πρωτοκόλλων

Μια εβδομάδα αργότερα και συγκεκριμένα στις 8 Μαρτίου, αναμένεται να επιστρέψουν οι μαθητές γυμνασίων στα σχολεία, εάν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Τουλάχιστον μέχρι τις 15 Μαρτίου θα παραμείνουν τα μηνύματα στο 8998, το κέρφιου στις εννέα το βράδυ, καθώς και οι υπόλοιποι περιορισμοί στις διακινήσεις.

Οι χώροι εστίασης καθώς και χαλαρώσεις στις διακινήσεις αναμένεται να δοθούν μετά τη Δευτέρα της Καθαράς, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται στη βάση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Εάν η επιδημιολογική εικόνα το επιτρέπει, τότε η εστίαση θα ανοίξει στις 15 ή στις 16 Μαρτίου, θα καταργηθούν τα sms και θα επιτραπούν οι συναθροίσεις μέχρι δέκα ατόμων σε σπίτια.

Το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί όπως και το επόμενο διάστημα υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί, σε μια προσπάθεια να μην υπάρξει πισωγύρισμα που ενδεχομένως να οδηγήσει στη λήψη νέων έκτακτων μέτρων και στο κλείσιμο επιχειρήσεων.

Γι’ αυτό το λόγο θα συνεχίσει να δίδεται μεγάλη βαρύτητα στη διενέργεια χιλιάδων τεστ ταχείας ανίχνευσης, σε μια προσπάθεια να εντοπίζονται έγκαιρα και να απομονώνονται τα άτομα που προσβλήθηκαν από τη νόσο. Η χώρα μας συνεχίζει να είναι πάντως πρώτη στη διενέργεια τεστ σε αναλογία πληθυσμού, ανάμεσα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, η Ομάδα Ιχνηλάτησης έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στον εντοπισμό των επαφών θετικών κρουσμάτων στη Λεμεσό, που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ ετοιμάζεται σχέδιο δράσης για την επαρχία, μετά την αύξηση του ποσοστού θετικότητας.

Με γοργούς ρυθμούς κινείται πλέον και το εμβολιαστικό πρόγραμμα και μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμένεται να εμβολιαστούν περισσότερα από 100 χιλιάδες άτομα. Χθες διευθετήθηκαν περισσότερα από 12 χιλιάδες νέα ραντεβού, για εμβολιασμούς σε όλες τις επαρχίες.
Σημειώνεται πως, ανάλογα με τον ρυθμό εξάντλησης των ραντεβού για τα άτομα άνω των 71 ετών, οι πολίτες θα ενημερώνονται μέσω ανακοίνωσης από το Υπουργείο Υγείας, για τη διάθεση των ραντεβού σε επόμενες ηλικιακές υπό-ομάδες.