Σε συμφωνία κατέληξε, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η Σύνοδος Κορυφής των 27 ηγετών των κρατών-μελών της Ε.Ε. που έγινε στις Βρυξέλλες, τόσο για την Τουρκία όσο και για τη Λευκορωσία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου. «Η Ε.Ε. θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα και τις διαθέσιμες επιλογές της, έχουμε μια εργαλειοθήκη την οποία μπορούμε να εφαρμόσουμε αμέσως, αν η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία».

Επίσης, καταδίκασε τις κινήσεις της Άγκυρας, τόσο εντός των ελληνικών υδάτων όσο και τις γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου. Η ίδια επισήμανε πως χρειάζεται «εποικοδομητική ατζέντα» και είναι σειρά της Τουρκίας να αποδείξει πως θέλει να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο, εκσυγχρονίζοντας την Τελωνειακή Ένωση και συνεργαζόμενη με την Ε.Ε. στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, στη βάση της σχετικής συμφωνίας που επετεύχθη το 2016. Ακόμα, έγινε γνωστό πως οι ευρωτουρκικές σχέσεις θα συζητηθούν εκ νέου στα μέσα Δεκεμβρίου.

Κυρώσεις στη Λευκορωσία

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Σαρλ Μισέλ γνωστοποίησε πως οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. κατέληξαν στην επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία. Χαρακτηριστικά, είπε πως οι κυρώσεις θα επιβληθούν σε 40 πρόσωπα από τη Λευκορωσία και σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται ο Αλεξάντερ Λουκασένκο και τίθενται σε ισχύ σήμερα Παρασκευή.