“Συνάντηση αντιμετώπισης κρίσης” για τον καύσωνα που θα μπορούσε να φτάσει στο υψηλότερο σημείο του το Σαββατοκύριακο, θα πραγματοποιήσει η γαλλική κυβέρνηση, δήλωσε την Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο το γραφείο της Πρωθυπουργού, Ελίζαμπεθ Μπορν.

Ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι από το γραφείο της Μπορν, καθώς και από τα Υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας, Γεωργίας και Μεταφορών επρόκειτο να συναντηθούν το απόγευμα.

Το Παρίσι έχει εντείνει τα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα αυτό το καλοκαίρι, αφού το 2022 έφερε έντονη ζέστη και μεγάλες πυρκαγιές, με τέσσερα από τα 96 διαμερίσματα της ηπειρωτικής Γαλλίας και της Κορσικής να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς και η ξηρασία να επηρεάζει τα δύο τρίτα των υδροφόρων στρωμάτων.

Περίπου 500 εκτάρια κάηκαν στο διοικητικό διαμέρισμα Ανατολικών Πυρηναίων, που συνορεύει με την Ισπανία το βράδυ της Δευτέρας.

Εν τω μεταξύ, η αρχή δημόσιας υγείας SPF δήλωσε την Πέμπτη ότι τουλάχιστον 30 περισσότεροι θάνατοι από το κανονικό σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του καύσωνα του Ιουλίου στη νοτιοανατολική περιοχή Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή, επιπλέον από τους 80 σε ένα πρώτο επεισόδιο τον Ιούνιο.

Περισσότεροι από 4.800 θάνατοι αποδόθηκαν στη ζέστη στη Γαλλία το περασμένο καλοκαίρι, από τους 61.000 σε όλη την Ευρώπη.

Την Πέμπτη, θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου αναμένονταν σε μεγάλο μέρος της νότιας Γαλλίας, με κορυφές έως και 37.

Ένας λεγόμενος «θόλος θερμότητας» που παγιδεύει νέο ζεστό αέρα που φτάνει από τα νότια αναμένεται να σχηματιστεί τις επόμενες ημέρες.

«Αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες πρόκειται να διαρκέσουν, με τις κορυφές να πλησιάζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου στις ακτές της Μεσογείου και στην κοιλάδα του Ροδανού από αυτό το Σαββατοκύριακο», ανέφερε η μετεωρολογική αρχή Meteo France.

Η ζέστη θα επεκταθεί και στην κεντρική και βόρεια Γαλλία, με θερμοκρασία 35 βαθμούς Κελσίου για το Παρίσι.

Οι μετεωρολόγοι υποστήριξαν ακόμη ότι η Γαλλία θα μπορούσε να δει τον πιο έντονο καύσωνα της ποτέ, ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2012, με μέση θερμοκρασία 27 βαθμών που καταγράφηκε για πολλές ημέρες σε 30 σταθμούς παρακολούθησης σε όλη τη χώρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ