Συνεχίζονται οι επαφές σε όλα τα επίπεδα σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου εν αναμονή και της τοποθέτησης από πλευράς ΕΕ.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ γίνονται επαφές σε όλα τα επίπεδα με όλες τις χώρες κράτη μέλη της ΕΕ, τις χώρες του ΣΑ του ΟΗΕ αλλά και κράτη με τα οποία κτίστηκαν σημαντικές συνεργασίες τα τελευταία χρόνια όπως πχ το Ισραήλ. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Yair Lapid εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της χώρας του για τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο και υποδεχόμενος τον κ. Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ, είπε ότι Κύπρος και Ισραήλ «μοιραζόμαστε βαθιά ανησυχία για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο τελευταία και θα συζητήσουμε την αμοιβαία αντίδραση σε αυτές (τις ενέργειες)».

Το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter αναφέρει ότι ο κ. Χριστοδουλίδης είχε την Τρίτη τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια σε σχέση με τις διεργασίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Εξάλλου, το Υπουργείο αναφέρει ότι στο πλαίσιο των επαφών και με τα 26 κράτη μέλη της ΕΕ και των εν εξελίξει διεργασιών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας ο Υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε χθες, Δευτέρα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας Bogdan Aurescu, τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Miguel Berger καθώς και με τον Ισπανό ομόλογό του José Manuel Albares. Σειρά άλλων επαφών έγιναν και την προηγούμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ τόνισε επανειλημμένα ότι τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το Βαρώσι πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστά συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992). Επίσης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είχε δηλώσει ότι η ΕΕ θα ανέμενε την τοποθέτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προ της όποιας επόμενης κίνησης.

Την Παρασκευή, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε σε ανοιχτή συνεδρίαση την προεδρική δήλωση με την οποία καταδικάζει τις ανακοινώσεις “Τούρκων και Τουρκοκυπρίων ηγετών” στις 20 Ιουλίου για μερικό άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων και ζητά την άμεση αναστροφή αυτής της πορείας δράσης και την αντιστροφή όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί στα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020.

Εξάλλου, σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη για τις έκνομες ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου κατά την οποία θα γίνει ενημέρωση και συντονισμός δράσεων με την συμμετοχή της Προέδρου της Βουλής, αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων, των Επικεφαλής ή/και Μελών των Αντιπροσωπειών της Βουλής στους Διεθνείς και Ευρωπαϊκούς Κοινοβουλευτικούς Οργανισμούς στην παρουσία και του Υπουργού Εξωτερικών.