Νικητής των εκλογών στις ΗΠΑ αυτοανακηρύχθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ, έναντι του δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν, ισχυρισμός, ωστόσο, που δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής, καθώς εκατομμύρια ψήφοι δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί.

Η κούρσα για τον Λευκό Οίκο εξελίσσεται στήθος με στήθος και δεν θα έχει κριθεί παρά μέχρι να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων σε μερικές πολιτείες, κάτι όμως που μπορεί να πάρει ώρες ή και μέρες.

Λίγο μετά τη δήλωση του Μπάιντεν πως έχει την πεποίθηση ότι θα έχει κερδίσει την αναμέτρηση όταν θα έχουν καταμετρηθεί όλες οι ψήφοι, ο Τραμπ εμφανίσθηκε στον Λευκό Οίκο για να κηρύξει τη νίκη του και να πει πως οι δικηγόροι του θα προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, χωρίς να διευκρινίσει τι θα ισχυριστούν.

«Ετοιμαζόμαστε να κερδίσουμε αυτές τις εκλογές. Ειλικρινά, έχουμε κερδίσει αυτές τις εκλογές» δήλωσε ο Τραμπ.

«Αυτή είναι μια μεγάλη απάτη σε βάρος του έθνους μας. Θέλουμε ο νόμος να χρησιμοποιείται με αρμόζοντα τρόπο. Έτσι θα προσφύγουμε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Θέλουμε να σταματήσει κάθε ψηφοφορία».

Οι κάλπες έχουν κλείσει και η ψηφοφορία έχει σταματήσει σε όλη τη χώρα, όμως οι εκλογικοί νόμοι σε αμερικανικές πολιτείες απαιτούν την καταμέτρηση όλων των ψήφων και είναι συνηθισμένο πολλές πολιτείες να χρειάζονται ημέρες για να τελειώσουν την καταμέτρηση των έγκυρων ψηφοδελτίων. Περισσότερες ψήφοι εξακολουθούν να απομένουν για καταμέτρηση φέτος σε σχέση με το παρελθόν, επειδή πολλοί πολίτες έχουν ψηφίσει νωρίτερα με επιστολική ψήφο και αυτοπροσώπως, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Νωρίτερα, ο Τραμπ είχε κερδίσει τις αμφίρροπες πολιτείες της Φλόριντα, του Οχάιο και του Τέξας, εξαλείφοντας τις ελπίδες του Μπάιντεν για αποφασιστική νίκη από νωρίς, όμως ο Μπάιντεν δήλωσε πως έχει την πεποίθηση ότι βρίσκεται καθ’ οδόν για να κερδίσει τον Λευκό Οίκο, παίρνοντας τον έλεγχο τριών άλλων -κρίσιμης σημασίας- πολιτειών, του Μίσιγκαν, του Ουισκόνσιν και της Πενσιλβάνια.

Ο 77χρονος Μπάιντεν πιστεύει πως θα νικήσει σ’ αυτές τις τρεις πολιτείες, που το 2016 είχαν στείλει στον Λευκό Οίκο τον 74χρονο σήμερα Τραμπ, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων μέσα στις επόμενες ώρες ή ημέρες.

Ο Τραμπ προηγείται και στις τρεις αυτές πολιτείες στη μερική καταμέτρηση, ενώ δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί οι επιστολικές ψήφοι που ευνοούν τους Δημοκρατικούς.

«Αισθανόμαστε καλά εδώ που βρισκόμαστε», δήλωσε ο Μπάιντεν από την πολιτεία του, το Ντέλαγουερ, φωνάζοντας για να σκεπάσει τα κορναρίσματα των υποστηρικτών του. «Πιστεύουμε πως είμαστε καθ’ οδόν για να κερδίσουμε αυτές τις εκλογές»..

Η νίκη σ’ αυτές τις τρεις πολιτείες θα είναι αρκετή για να δώσει στον Μπάιντεν τη νίκη στο Σώμα των Εκλεκτόρων. Ο Μπάιντεν έχει κερδίσει την Αριζόνα, άλλη μια πολιτεία που το 2016 είχε ψηφίσει τον Τραμπ, κάτι που θα του προσφέρει περισσότερες επιλογές για να φτάσει τις 270 ψήφους στο Σώμα των Εκλεκτόρων.

Στη μάχη για τις 270 ψήφους του Σώματος των Εκλεκτόρων, ο Μπάιντεν προηγείται με 238 έναντι 213 του Τραμπ.

Ακόμη και χωρίς την Πενσιλβάνια, οι νίκες του Μπάιντεν στην Αριζόνα, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, μαζί με την αναμενόμενη νίκη του σε μια περιφέρεια της Νεμπράσκα, μια πολιτεία οι εκλεκτορικές ψήφοι της οποίας κατανέμονται κατά περιφέρεια, θα τον οδηγήσουν στον Λευκό Οίκο, εφόσον κρατήσει επίσης τις πολιτείες που ο Τραμπ είχε χάσει το 2016.
Ο Μπάιντεν προηγείται επίσης στη Νεβάδα, μια πολιτεία που ο Τραμπ έχασε το 2016, ενώ ο Τραμπ προηγείται στην Τζόρτζια, μια πολιτεία που είχε κερδίσει εύκολα το 2016, όμως οι ψήφοι εξακολουθούν να καταμετρώνται.