Οι ΗΠΑ είναι πολύ ανοιχτές σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία όσον αφορά τη συνεχιζόμενη ουκρανική κρίση, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, αλλά προειδοποίησε ότι η χώρα της μαζί με τους συμμάχους της θα επιβάλλουν σημαντικές και άνευ προηγουμένου οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία αν εισβάλει στην Ουκρανία.
Τα εθνικά σύνορα δεν πρέπει να αλλάζουν δια της βίας, είπε.
“Εχουμε προετοιμάσει οικονομικά μέτρα που θα είναι άμεσα, σφοδρά και κοινά. Θα στοχοποιήσουμε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας και τις βασικές της βιομηχανίες”, προειδοποίησε η Χάρις.
Οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν στις οικονομικές κυρώσεις, αλλά θα ενισχύσουν περαιτέρω τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στην ανατολική Ευρώπη, είπε η Χάρις από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, στην οποία συμμετέχει.
“Σήμερα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας και οι εταίροι μας είμαστε πιο κοντά. Σήμερα είναι ξεκάθαροι οι στόχοι μας. Και σήμερα είμαστε ακόμη πιο βέβαιοι για το όραμά μας. Δεν θα πρέπει να υποτιμάται η ισχύς μας. Γιατί βρίσκεται στην ενότητά μας. Όπως έχουμε δείξει πάντα χρειάζεται πολλή μεγαλύτερη δύναμη να χτίσεις κάτι από ό,τι χρειάζεται για να το γκρεμίσεις”.
Η Χάρις υποστήριξε ότι η Ρωσία ακολουθεί μια δοκιμασμένη συνταγή κατασκευάζοντας μια απειλή και στη συνέχεια διαψεύδοντας ότι συμβαίνει κάτι με τις ενέργειές της στην Ουκρανία. “Οι πράξεις τους δεν συμβαδίζουν με τα λόγια τους”, σχολίασε η Χάρις.

Λόιντ Όστιν -Ένα φίδι που ξεδιπλώνεται ο ρωσικός στρατός

Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν παρομοίωσε σήμερα τον ρωσικό στρατό με ένα φίδι που ξεδιπλώνεται και ετοιμάζεται να επιτεθεί στην Ουκρανία έπειτα από τη μαζική συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στο σύνορο με την γειτονική της χώρα, η οποία έχει προκαλέσει την μεγαλύτερη κρίση στις σχέσεις Ανατολής -Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Σε δηλώσεις που έκανε κατά την επίσκεψή του στην Λιθουανία ο Όστιν συμφώνησε με την χθεσινή εκτίμηση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποφασίσει νέα εισβολή στην Ουκρανία.
Η Μόσχα, η οποία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στο σύνορο με την Ουκρανία και ασκεί πιέσεις στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ για να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας, διαψεύδει ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στον γείτονά της.

Φοβούνται και για ανατροπή του Ζελένσκι

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σήμερα ότι η χώρα του δεν θα απαντήσει σε προκλήσεις στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, το Ντονμπάς, και θα αγωνιστεί για να εδραιωθεί η ειρήνη μέσω της διπλωματίας.
Ο Ζελένσκι μετέβη στη Γερμανία για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, αν κι οι αμερικανοί τον συμβούλευσαν να παραμείνει στην χώρα του, φοβούμενοι ότι οι ρώσοι θα επιχειρήσουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Κιέβου
Η Ρωσία διαψεύδει ότι σχεδιάζει επίθεση.