Στάσιμο, λόγω έκδοσης προσωρινών μέτρων αναστολής από την Αναθεωρητική Αρχή Προφορών, παραμένει το έργο της πρώτης φάσης βελτίωσης του παρακαμπτήριου της Γερμασόγειας. Τα προσωρινά μέτρα εκδόθηκαν στις 27 του περασμένου Νοεμβρίου μετά από προσφυγή εργοληπτικής εταιρείας ενώπιον της Αρχής κατά της κατακύρωσης του έργου νωρίτερα τον Νοέμβριο σε άλλον εργολάβο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του σταθμού μας, η ακρόαση για την ουσία της προσφυγής ενώπιον της Αρχής Προφορών είχε οριστεί για σήμερα, ωστόσο ζητήθηκε αναβολή από πλευράς των αιτητών προκειμένου να ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους για την υπόθεση.  

«Υπάρχουν οι θεσμοθετημένες διαδικασίες, ωστόσο δημιουργούνται τεράστια προβλήματα και πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει το έργο», δήλωσε στο Κανάλι 6 ο δήμαρχος Κυριάκος Ξυδιάς.  

Οι προσφορές για το έργο, το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 4,6 εκατομμύρια ευρώ, είχαν επαναπροκηρυχθεί  τον περασμένο Ιούλιο μετά τη διακοπή του συμβολαίου του εργολάβου που το είχε αναλάβει αρχικά, καθώς αδυνατούσε να το εκτελέσει ελέω προβλημάτων ρευστότητας. Είχε ξεκινήσει εργασίες τον Απρίλιο του 2017, ωστόσο, έναν χρόνο και τέσσερις μήνες μετά είχε υλοποιηθεί μόλις το 5% του έργου, κυρίως χωματουργικές εργασίες. Ακολούθησαν πολύμηνη στασιμότητα στην πορεία των εργασιών και αλλεπάλληλες προειδοποιητικές επιστολές, ενώ το συμβόλαιο διακόπηκε οριστικά πριν το τέλος του 2018.

Επανεκκίνηση και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης

Από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν τα έργα, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την ολοκλήρωσή τους σε 20 μήνες.

Ο παρακαμπτήριος θα ξεκινά πλησίον του ανισόπεδου κόμβου Γερμασόγειας και θα διασχίζει την κοιλάδα του Άμαθου ποταμού με εισόδους-εξόδους προς τον πυρήνα, καταλήγοντας στον υδατοφράκτη και στους οδικούς άξονες προς Ακρούντα και Φοινικάρια.

Το έργο αναμένεται να συμβάλει στην αποσυμφόρηση του πυρήνα από το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει, καθώς και στην απρόσκοπτη συγκοινωνία του δήμου με τις παρακείμενες περιοχές.

Για την ιστορία, όπως μας ανέφερε ο πρώην δήμαρχος Γερμασόγειας Πανίκος Λουροτζιάτης, το αίτημα για κατασκευή του παρακαπτηρίου της Γερμασόγειας είχε τεθεί επίσημα για πρώτη φορά στο υπουργείο Εσωτερικών το 1970, από τον αείμνηστο Εζεκία Παπαϊώννου και το 1985 ο τότε υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Βενιαμήν είχε εξαγγείλει την κατασκευή του.

*φωτογραφία: wiki commons

 

Χάρης Παναγιώτου