Συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως λόγω της μετάλλαξης Δέλτα ενώ συνεχίζεται ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Στην Βραζιλία σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο 595 θάνατοι και σχεδόν 20.000 κρούσματα. Στην Αυστρία, το 41% του πληθυσμού έχει ανοσοποιηθεί πλήρως. Στην Αυστραλία το ξέσπασμα της πανδημίας επιδεινώνεται παρά το lockdown στο Σίδνεϊ.

Βραζιλία : Άλλοι 595 θάνατοι, σχεδόν 20.000 κρούσματα σε 24 ώρες
————
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ενημέρωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 595 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 20.937 κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 533.488 νεκρούς επί συνόλου 19.089.940 μολύνσεων. Η Βραζιλία των 212 εκατ. κατοίκων καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Στην Αυστρία, το 41% του πληθυσμού έχει ανοσοποιηθεί πλήρως
———-
Περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια Αυστριακοί – ακριβώς 5.005.125 ή το 56% σε ένα συνολικό πληθυσμό 8.9 εκατομμυρίων κατοίκων, είχαν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού έως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Δελτίου Ηλεκτρονικού Εμβολιασμού.

Ο στόχος των πέντε εκατομμυρίων εμβολιασμένων μέχρι τα τέλη Ιουνίου φέρεται να βρέθηκε πίσω κατά εννέα ημέρες, και αυτό, καθώς ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς διαβεβαίωνε στις αρχές Απριλίου ότι όλοι όσοι επιθυμούν να εμβολιαστούν θα λάβουν την πρώτη δόση μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αλλά στις αρχές Ιουνίου ο στόχος αναθεωρήθηκε προς τα κάτω.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, 3.662.891 άνθρωποι στη χώρα, ή το 41% του πληθυσμού είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, έχοντας πλήρη ανοσοποίηση, ένα καθοριστικό ποσοστό, δεδομένης της πολύ πιο μεταδοτικής μετάλλαξης “Δέλτα”, καθώς, όπως επισημαίνεται, η πλήρης ανοσοποίηση παρέχει επαρκή προστασία έναντι αυτής της παραλλαγής.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μιούκσταϊν ήταν ικανοποιημένος παρά το γεγονός ότι χάθηκε ο στόχος, σημειώνοντας ότι “αυτό είναι ένα απίστευτο επίτευγμα και δείχνει τι μπορούμε να επιτύχουμε μαζί στην καταπολέμηση της πανδημίας”. Τόνισε επίσης τη σημασία της πλήρους ανοσοποίησης, αναφέροντας πως “προκειμένου να μπορούμε να προσφέρουμε σε όλους μας την καλύτερη δυνατή προστασία έναντι νέων παραλλαγών ιών, είναι ιδιαίτερα σημαντικό όλοι να ολοκληρώσουν τη σειρά εμβολιασμού τους το συντομότερο δυνατό.

Τα τρέχοντα δεδομένα και τα αποτελέσματα της έρευνας μας δείχνουν ότι αυτό αυξάνει ιδιαίτερα το προστατευτικό αποτέλεσμα έναντι της μετάλλαξης Δέλτα”. “Εάν δεν έχετε λάβει ακόμη εμβολιασμό, χρησιμοποιήστε αυτήν την απλή και ποικίλη προσφορά τώρα, και ας χρησιμοποιήσουμε το καλοκαίρι μαζί για να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα για το φθινόπωρο”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Αυστραλία: Το ξέσπασμα της πανδημίας επιδεινώνεται παρά το lockdown στο Σίδνεϊ
———-
Η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο κρουσμάτων της Covid-19 που έχει καταγράψει μέσα στο 2021, σε μια έξαρση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού που αποδίδεται στην ταχεία εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του νέου κορωνοϊού στο Σίδνεϊ παρά το γεγονός ότι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας εισέρχεται στην τρίτη εβδομάδα σε καθεστώς lockdown.

Η πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, η Νέα Νότια Ουαλία ανέφερε 112 νέα κρούσματα τοπικής μετάδοσης, σχεδόν όλα στο Σίδνεϊ, στην πέμπτη συναπτή ημέρα που καταγράφεται αριθμός ρεκόρ κρουσμάτων. Ωστόσο υπήρξε ένα ενθαρρυντικό στοιχείο καθώς οι τελευταίες μολύνσεις ήταν άτομα που βρίσκονταν εκτός κοινότητας ενώ οι λοιμώξεις μειώθηκαν σε 34, από 45 την Κυριακή. Η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Γκλάντις Μπερετζίκλιαν δήλωσε ότι η πορεία αυτού του αριθμού μέσα στις επόμενες μέρες θα καθορίσει αν θα παραταθεί το lockdown στο Σίδνεϊ, που αναμένεται να λήξει την Παρασκευή.

“Αυτός είναι ο αριθμός που πρέπει να φτάσουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στο μηδέν”, δήλωσε η Μπερετζίκλιαν. Όπως είπε η πλειονότητα των κρουσμάτων των τελευταίων 24 ωρών ήταν μέλη οικογενειών ή στενοί φίλοι ήδη μολυσμένων ατόμων. Τα μέτρα lockdown στο Σίδνεϊ αυστηροποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο, με περιορισμό στους κατοίκους να κινούνται σε απόσταση 10 χλμ από το σπίτι τους για άσκηση. Οι υπαίθριες συγκεντρώσεις έχουν περιοριστεί σε δύο άτομα και μόνο ένα άτομο ανά νοικοκυριό μπορεί να φεύγει από το σπίτι καθημερινά για να αγοράζει είδη πρώτης ανάγκης.