Στην προκλητική ρητορική επιμένει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας ότι το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ θα ξεκινήσει σύντομα γεωτρήσεις στη Μεσόγειο.

Μιλώντας στην τελετή όπου ανακοίνωσε την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ ετοιμάζεται για την επόμενη αποστολή του.

«Στη Μεσόγειο θα κάνουμε άλλη μια κίνηση. Το πλοίο μας Γιαβούζ βρίσκεται για συντήρηση στο λιμάνι Τάσουτζου. Συνεχίζει τις προετοιμασίες συντήρησης για την επόμενη αποστολή του. Με τη βοήθεια του Θεού σύντομα θα επιστρέψει στο πεδίο δράσης του για να ξεκινήσει γεωτρήσεις», δήλωσε ο Ερντογάν.

Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, κάνοντας δηλώσεις στην εφημερίδα Ηurriyet θέτει θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών και αμφισβητεί τον εναέριο χώρο. Παράλληλα, ο Χουλουσί Ακαρ, παρακολουθώντας την αεροναυτική άσκηση Θαλασσόλυκος αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στη θεωρία της Τουρκίας για την γαλάζια πατρίδα.

«Εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη, στα δικαιώματα και τα συμφέροντα κανενός. Όμως είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα στις θάλασσες μας όπως και στην Κύπρο» είπε χαρακτηριστικά.