Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε λίγο πριν από την αναχώρησή του για τη Μαδρίτη, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών του ΝΑΤΟ, ότι δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
«Δεν είναι δυνατόν να έχω μια διμερή συνάντηση με τον Μητσοτάκη… Αυτή η πόρτα έχει κλείσει. Πρώτα θα συμμαζευτούν, κι όταν συμμαζευτούν τότε μπορούμε να καθορίσουμε τον οδικό μας χάρτη σε ποιο επίπεδο μπορούν να γίνουν οι συναντήσεις», πρόσθεσε.

Τι άλλο είπε ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι θα συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και θα συζητήσει, όπως είπε, τη στάση της Ουάσινγκτον στο αίτημα της Άγκυρας να αγοράσει νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, μίλησε με τον Μπάιντεν το πρωί της Τρίτης και ο Αμερικανός πρόεδρος του ζήτησε να τον συναντήσει αργότερα σήμερα ή την Τετάρτη.
Στις δηλώσεις του ο Τούρκος ηγέτης αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, την οποία μπλοκάρει η Άγκυρα. Η Τουρκία θέλει αποτελέσματα και όχι «κενά λόγια» από τη Σουηδία και τη Φινλανδία εάν θέλει να εγκρίνει τις προσπάθειές τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, προειδοποίησε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα εμποδίσει την ένταξη των δύο εθνών εάν αισθανθεί ότι δεν έχουν προσφέρει απτές δεσμεύσεις για την καταπολέμηση των δραστηριοτήτων των Κούρδων που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες.
Ο Ερντογάν πρόκειται να συμμετάσχει σε τετραμερή σύνοδο κορυφής με την πρωθυπουργό της Σουηδίας και τον πρόεδρο της Φινλανδίας μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αργότερα την Τρίτη. «Θα δούμε σε ποιο σημείο έχουν φτάσει», είπε πριν πετάξει για την Ισπανία. «Δεν θέλουμε να ακούμε κενές λέξεις, θέλουμε να ακούμε αποτελέσματα».