Η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου και η συνάντηση με τον Κόμη του Γουέσεξ είναι μερικές από τις δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ανδρέα Ιωσήφ, τη Δευτέρα, 20 Ιουνίου, στις 9 το πρωί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με εκπροσώπους των αιγοπροβατοτρόφων. Η σύσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο του διαλόγου που ανακοινώθηκε ότι θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις ομάδες που εμπλέκονται στην παραγωγή του χαλουμιού.

Θα ακολουθήσει στις 10:30 συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, αναφέρεται. «Στην ατζέντα της συνεδρίας έχουν περιληφθεί το Κυπριακό και οι τελευταίες εξελίξεις, όπως διαμορφώνονται με τις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας, οι πληθωριστικές πιέσεις που καταγράφονται συνεπεία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η πορεία υλοποίησης του Σχεδίου «Κύπρος – το Αύριο» και η άντληση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,» προστίθεται.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα τονίσει την ανάγκη για έγκριση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων οι οποίες περιλαμβάνονται στο Σχέδιο και είναι προαπαιτούμενες για την αξιοποίηση του συνολικού ποσού πέραν των €4 δισ. τα οποία θα αξιοποιηθούν προς όφελος της κοινωνίας, αναφέρει η δήλωση.

Το βράδυ της ίδιας μέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στην κατοικία του Ύπατου Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου όπου θα παραστεί στην τελετή υποδοχής του Κόμη του Γουέσεξ, Πρίγκηπα Εδουάρδου και της Κόμισσας του Γουέσεξ, Σόφι. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος θα είναι ομιλητής στην εκδήλωση, θα έχει και κατ’ ιδίαν συνάντηση με το πριγκηπικό ζεύγος, αναφέρεται.

Επίσης, το πρωί της Τρίτης, 21 Ιουνίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Πρώτη Κυρία θα υποδεχθούν, στο Προεδρικό Μέγαρο, το πριγκιπικό ζεύγος, όπου ο Πρόεδρος θα τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς όπως και για την πρόταση του για τα Μ.Ο.Ε, ενώ θα επαναλάβει την ετοιμότητα και τη βούληση της πλευράς μας για την επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται, επίσης, να αναφερθεί στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς τόσο στη θάλασσα όσο και επί του εδάφους και στην ανάγκη αναστροφής των έκνομων ενεργειών στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου», αναφέρεται. Ενημέρωση θα γίνει και για τη συνεχιζόμενη τουρκική ρητορική και τις απειλές που διατυπώνονται τόσο κατά της Κύπρου όσο και κατά της Ελλάδας, προστίθεται.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωσήφ, με τον Πρίγκιπα του Wessex, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανταλλάξει, επίσης, απόψεις σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Θα ακολουθήσει στις 10:30 συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στις 7 το απόγευμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα απευθύνει χαιρετισμό και θα τελέσει τα εγκαίνια της μαρίνας της Αγίας Νάπας.

Την Τετάρτη, 22 Ιουνίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιλαμβάνονται το Ουκρανικό, οικονομικά θέματα και το Μέλλον της Ευρώπης.

Στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με ξένους ηγέτες και να συζητήσει μαζί τους θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Θα έχει, επίσης, την ευκαιρία να ενημερώσει ομολόγους του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις προκλήσεις και τις απειλές της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιστρέφει στην Κύπρο το βράδυ της Παρασκευής, 24 Ιουνίου, καταλήγει η δήλωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ