Συνάντηση με την ομόλογό της από το Ισραήλ Καρίν Ελχαράρ έχει σήμερα η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, με επίκεντρο τη διαφορά για το κοίτασμα φυσικού αερίου «Ισάι» το οποίο γειτνιάζει με το τεμάχιο «12»της Κυπριακή Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και το κοίτασμα «Αφροδίτη».

Όπως είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ η Υπουργός Ενέργειας, η επίσκεψη γίνεται «στο πλαίσιο της θεσμοθετημένης μας συζήτησης για το Ισάι».

Δημοσίευμα της ισραηλινής οικονομικής εφημερίδας Calcalist, επικαλούμενο ασφαλείς πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει, αναφέρει ότι η Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ θα προτείνει νέο πλαίσιο επίλυσης της διαφοράς με την Κύπρο, που εκκρεμεί για το κοίτασμα Αφροδίτη και συγκεκριμένα ότι θα προτείνει στην κυπριακή πλευρά να αναλάβει εκείνη το 10% του κοιτάσματος, που η ισραηλινή πλευρά θεωρεί ότι της ανήκει, έναντι χρηματικής αποζημίωσης.

Τον Μάρτιο του 2021 οι Υπουργοί ενέργειας των δύο χωρών συμφώνησαν στο πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών στη βάση των οποίων οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα τεμάχια «Αφροδίτη» και «Ισάι» θα μπορούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την εμπορική εκμετάλλευση τους. Με βάση το πλαίσιο οι εταιρείες που εμπλέκονται στο έργο αυτό, θα είχαν κάποιες συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές, όσον αφορά τις συζητήσεις που θα κάνουν για διευθέτηση του θέματος μεταξύ τους, μέσα σε ένα χρονικό διάστημα.

Η διαφορά είχε ξεκινήσει αφού, η εταιρεία ISOP, στην οποία έχει παραχωρηθεί το γειτονικό προς το «Αφροδίτη» ισραηλινό τεμάχιο «Ισάι», ενημέρωσε τον τότε ισραηλινό υπουργό Ενέργειας ότι η εκμετάλλευση της Αφροδίτης θα οδηγήσει σε εξόρυξη ποσοτήτων αερίου που ανήκουν και στο Ισραήλ, παρόλο που στο παρελθόν η ισραηλινή εταιρεία είχε δηλώσεις ότι οι ποσότητες που ανακαλύφθηκαν είναι μικρές και μη εκμεταλλεύσιμες.

Το Υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ θεώρησε ότι η εξόρυξη αερίου στα γειτονικά οικόπεδα θα χρειαστεί να διευθετηθεί με συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών, παρόλο που η κυπριακή πλευρά θεώρησε ότι η ποσότητα στο Ισάι είναι αμελητέα και μη ανακτήσιμη, άρα η απαίτηση δεν ευσταθούσε.