Αρχίζει σήμερα επαφές στην Κύπρο ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας των ΗΕ για την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Αμερική, Μίροσλαβ Γιέτζια. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Ο κ. Γιέτζια θα βρίσκεται στο νησί ως τις 29 του μήνα και η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει οριστεί για τις 10.30 το πρωί της Δευτέρας. Στη συνέχεια θα μεταβεί στα κατεχόμενα για να συναντήσει τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων.

Η βοηθός εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε την Παρασκευή ότι ο κ. Γιέτζια θα συζητήσει την πορεία προς τα εμπρός στο Κυπριακό και τις πρόσφατες εξελίξεις επί του εδάφους σε χωριστές συναντήσεις με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και τους εκπροσώπους τους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ερωτηθείς χθες για την επίσκεψη του κ. Γιέτζια στην Κύπρο και τη συνάντηση που θα έχουν στο Προεδρικό Μέγαρο, είπε ότι είναι σημαντικό ότι ο κ. Γιέτζια είναι στην Κύπρο και θα γίνουν αυτές οι συναντήσεις. “Αντιλαμβάνεστε ότι έρχεται εκ μέρους του ΓΓ των ΗΕ με αφορμή και τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ, έτσι ώστε να διερευνήσει συγκεκριμένα τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών».

«Θεωρώ σημαντική την παρουσία του, είναι και ένδειξη της σημασίας που προσδίδει ο ίδιος ο ΓΓ. Φυσικά εκείνο που έχει περισσότερη σημασία είναι να υπάρξουν αποτελέσματα» είπε ο Πρόεδρος.

Ο κ. Γιέτζια θα έχει συνάντηση και με τους ειρηνευτές των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι βρίσκονταν στην νεκρή ζώνη στην Πύλα και δέχθηκαν επίθεση από άνδρες του κατοχικού καθεστώτος.

Ο Βοηθός ΓΓ των ΗΕ αναμένεται να παρακαθίσει και σε σύσκεψη το πρωί με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ, και με την ομάδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών στην Κύπρο, προκειμένου για να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις.