Κοινή διαπίστωση κατά τη σημερινή σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ), που συνήλθε μέσω τηλεδιάσκεψης, ήταν ότι με τη συμπεριφορά της η Τουρκία αποδεικνύει ότι δεν ενδιαφέρεται για αξιοποίηση του παραθύρου ευκαιρίας που δόθηκε από την ΕΕ, εφόσον επιλέγει την κλιμάκωση των ενεργειών της, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου, κατά τη σύνοδο τονίστηκε επίσης το απαράδεκτο και παράνομο της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αμμόχωστο και πως αυτή συνιστά ξεκάθαρη πρόκληση.

Στην ημερήσια διάταξη του ΣΕΥ, στο οποίο συμμετείχε και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, συμπεριλήφθηκε στη συζήτηση τρεχουσών υποθέσεων με αίτημα της Κύπρου και της Ελλάδας και η παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, οι δημόσιες αναφορές του σε άλλη μορφή λύσης στο Κυπριακό και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και της Ελλάδας.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, αναφορές με κριτική προσέγγιση προς την Τουρκία έγιναν σε σχέση με αριθμό θεματικών που ήταν στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου που αφορούν, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό και την Αμμόχωστο, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τις διατλαντικές σχέσεις, τις εξελίξεις στο Νακόρνο Καραμπάχ και τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε βάρος Γαλλίας και Αυστρίας. Σχετικές αναφορές έγιναν στις παρεμβάσεις σημαντικού αριθμού Υπουργών και κατά τη συζήτηση επισημάνθηκε πως η ΕΕ πρότεινε δυο οδούς για τις ευρωτουρκικές σχέσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, μια θετική, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, και μια που οδηγεί στην υιοθέτηση κατάλληλων μέτρων από πλευράς της ΕΕ στην περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει να συμπεριφέρεται προκλητικά, με τρόπο που παραβιάζει τα δικαιώματα και πλήττει τα συμφέροντα των κρατών μελών αλλά και της ίδιας της Ένωσης.

Κοινή διαπίστωση με βάση τα δεδομένα μέχρι στιγμής είναι πως με τη συμπεριφορά της στο διάστημα που μεσολάβησε από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα, η Άγκυρα αποδεικνύει ότι δεν ενδιαφέρεται για αξιοποίηση του παραθύρου ευκαιρίας που δόθηκε, εφόσον επιλέγει την κλιμάκωση των ενεργειών της, αναφέρουν οι πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα συνέλθει τον Δεκέμβριο, θα συζητήσει τις εξελίξεις και θα λάβει αποφάσεις με βάση τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, κατά τη συζήτηση επαναβεβαιώθηκε από όλους η προσήλωση της ΕΕ στη συμφωνημένη βάση λύσης, όπως προνοούν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ τονίστηκε το απαράδεκτο και παράνομο της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στην Αμμόχωστο και πως αυτή συνιστά ξεκάθαρη πρόκληση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ