Συμπληρώνονται σήμερα 38 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τριάντα οκτώ χρόνια από την ημέρα που η Τουρκία και η τότε τουρκοκυπριακή ηγεσία προχώρησαν στην παράνομη ενέργεια να ανακηρύξουν σε «κράτος» τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένα «κράτος» που δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα, παρά μόνο από την Τουρκία.

Η διεθνής κοινότητα, όχι μόνο δεν αναγνώρισε το ψευδοκράτος, αλλά με σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδίκασε και χαρακτήρισε την ανακήρυξη, ως νομικά άκυρη, καλώντας όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν το αποτέλεσμά της.

Με τα ψηφίσματα 541 και 550, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «καταδικάζει την απόπειρα απόσχισης τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρεί την ενέργεια αυτή νομικά άκυρη και ζητά την ανάκλησή της. Ταυτόχρονα, καλεί όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσουν και να σέβονται την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Με εκδηλώσεις και πορείες καταδίκης μαθητές, οι φοιτητές, και κατεχόμενοι δήμοι εκφράζουν την αντίδρασή τους στην ανακήρυξη. Η οργάνωση των φοιτητών ΠΟΦΕΝ οργανώνει αντικατοχική εκδήλωση που θα ξεκινήσει στις 10.30 από την Πύλη Αμμοχώστου και θα ακολουθήσει πορεία προς το οδόφραγμα του Αγίου Κασσιανού και μουσικό πρόγραμμα. Η οργάνωση των μαθητών ΠΣΕΜ οργανώνει αντικατοχικές εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους σε όλες τις πόλεις.

Στις 19.00 η Πρόεδρος της Βουλής θα είναι κύρια Ομιλήτρια στην εκδήλωση της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων και της Επιτροπής Κατεχόμενων Κοινοτήτων σε εκδήλωση για την Καταδίκη της Ανακήρυξης του Ψευδοκράτους με τίτλο “Μνήμες Κατεχόμενης Γης” στην Ιερά Μονή Κύκκου στη Λευκωσία.

Στις 19.15 η Ανεξάρτητη Φοιτητική ΕΠΑΛΞΗ Πανεπιστημίου Κύπρου πραγματοποιεί εκδήλωση με αφορμή την 38η επέτειο παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους με τίτλο “Ψευδοκράτος: 38 Χρόνια μετά -Που οδηγούμαστε;”

Αντίθετα στα κατεχόμενα τα πανηγύρια θα ξεκινήσουν με 21 χαιρετιστήριες βολές και θα ακολουθήσει το κύριο μέρος της εκδήλωσης στην λεωφόρο Φαζίλ Κουτσιούκ. Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι θα εκπροσωπηθεί στις εκδηλώσεις τη Δευτέρα.

Στο διάγγελμά του για την 38η επέτειο ανακήρυξης χθες ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε πως η «τδβκ» – όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί.

Επανέλαβε επίσης την θέση του για μια «δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση» στην Κύπρο, που δεν περνά – όπως είπε – από την ομοσπονδίας, αλλά από την πρότασή του για λύση στη βάση δύο ίσων και κυρίαρχων κρατών.