Θέμα συζήτησης και άλλων μορφών λύσης έθεσε, κατά τη διάρκεια της άτυπης συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δηλώνει ότι «χωρίς αμφιβολία, υπάρχει διάσταση θέσεων».

Σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στο Προεδρικό μετά την συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε φιλική ατμόσφαιρα, «επέμενα ότι αυτό που πρέπει να συζητηθεί είναι να δούμε πως επανενώνεται ο τόπος και η προοπτική για το μέλλον και ο ίδιος (Ερσίν Τατάρ) είπε ότι, μετά από τόσα χρόνια, θα πρέπει να δούμε και άλλες μορφές λύσης».

Οπωσδήποτε, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει η απαραίτητη προετοιμασία έτσι ώστε να επιτραπεί στον ΓΓ να συγκαλέσει μια άτυπη πενταμερή.

Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι δεν θα ήθελε να κάνει δηλώσεις μετά την πρώτη συνάντηση, οι οποίες «θα μολύνουν ενδεχόμενα μια φιλική ατμόσφαιρα», προσθέτοντας ότι «χωρίς αμφιβολία, υπάρχει διάσταση θέσεων».

Θα συνεχίσουμε τη στήριξη για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, λέει η Πρέσβειρα των ΗΠΑ

Η στήριξη σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία αποτελεί «σήμα κατατεθέν» της αμερικανικής πολιτικής εδώ και δεκαετίες και θα συνεχίσει να είναι, ανέφερε την Τρίτη η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ, διαβεβαιώνοντας παράλληλα για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ σε μια κυπριακής ηγεσίας λύση.
 
Η Πρέσβειρα Γκάρμπερ μιλούσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Λευκωσία, καθώς ήταν σε εξέλιξη η ψηφοφορία για την 59η προεδρική εκλογή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Κανείς δεν ξέρει ποιος θα κερδίσει. Και αυτή είναι η ομορφιά της δημοκρατίας, κάθε ψήφος μετράει. Μπορεί να γνωρίζουμε τα αποτελέσματα μέχρι το πρωί, μπορεί και όχι», είπε η Πρέσβειρα.
 
«Πολλές επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να καταμετρηθούν και σε ορισμένες πολιτείες αυτά τα μεμονωμένα ψηφοδέλτια μπορεί να είναι κρίσιμα για το αποτέλεσμα των εκλογών. Η φωνή όλων θα ακουστεί και η φωνή όλων θα μετρήσει» πρόσθεσε.
 
Όταν οι Αμερικανοί συγκεντρώνονται για να επιλέξουν νέο Πρόεδρο κάθε τέσσερα χρόνια, γράφεται ιστορία, είπε η κ. Γκάρμπερ.
 
«Φέτος γιορτάζουμε επίσης και κάποια ιστορικά ορόσημα στην εκλογική μας ιστορία. Το 2020 σηματοδοτεί την επέτειο των εκατό χρόνων από την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Αμερικανίδων, για το οποίο αγωνίστηκαν σκληρά. Σηματοδοτεί επίσης 55 χρόνια από τον Νόμο εκλογικών δικαιωμάτων του 1965 που διασφαλίζει τα συνταγματικά εκλογικά δικαιώματα των Αφροαμερικάνων και άλλων μειονοτήτων», σημείωσε.
 
Οι εκλογές φέρνουν επίσης αλλαγή, συνέχισε η Πρέσβειρα. «Ακόμα και όταν κερδίζει ο εν ενεργεία Πρόεδρος, θα υπάρχουν νέα μέλη του Κογκρέσου, ίσως νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου εάν υπάρξει δεύτερη θητεία, ή ένα εντελώς νέο Υπουργικό Συμβούλιο, εάν εκλεγεί νέος Πρόεδρος», είπε.
 
Σύμφωνα όμως με την Πρέσβειρα, υπάρχει και συνέχεια. «Ανεξαρτήτως του ποιος θα κερδίσει, αυτό το άτομο θα δώσει τον ίδιο όρκο για να υπερασπιστεί το σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό το άτομο θα δουλέψει επίσης υπό το ίδιο σύστημα ελέγχων και ασφαλιστικών δικλείδων που θέσπισαν οι συντάκτες του συντάγματός μας», επεσήμανε.
 
Μιλώντας για τη σημασία των εκλογών για τις κυπρο-αμερικανικές σχέσεις, η Πρέσβειρα Γκάρμπερ είπε ότι αυτός είναι ένας τομέας όπου καταγράφεται συνέχεια. «Μπορείτε να βασιστείτε στη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ για μια κυπριακής ηγεσίας λύση για τη συνεχιζόμενη διαίρεση αυτού του νησιού. Η υποστήριξη για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία αποτελεί σήμα κατατεθέν της πολιτικής μας εδώ και δεκαετίες και θα συνεχίσει να είναι» υπογράμμισε.
 
Είπε τέλος ότι ανεξάρτητα από ποιόν θα επιλέξουν οι Αμερικανοί για Πρόεδρο απόψε «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αναζητούν τρόπους για να συνεργαστούν με την Κύπρο, θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειές σας να ανακάμψετε από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τους λαμπρούς νέους να σπουδάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα συνεχίσουν να οικοδομούν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, που έχει μεγαλώσει τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια».

Τι λένε τα Ην. Εθνη
Την αποφασιστικότητα τους να ανταποκριθούν θετικά στη δέσμευση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για μια ενδεχόμενη άτυπη πενταμερή διάσκεψη, εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης της τ/κ κοινότητας Ερσίν Τατάρ, οι οποίοι είχαν σήμερα την πρώτη τους συνάντηση υπό την αιγίδα της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
 
Αυτό αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Τατάρ.
Σήμερα, ο Ε/κ ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ «συναντήθηκαν για πρώτη φορά ως οι ηγέτες της ε/κ και της τ/κ κοινότητας». «Η άτυπη συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ειδικής Αντιπροσώπου/Αναπληρώτριας Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και τους παρείχε μία ευκαιρία αλληλογνωριμίας και για να έχουν την πρώτη ανεπίσημη ανταλλαγή απόψεων σε μια εγκάρδια ατμόσφαιρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
Ο κ. Τατάρ και ο κ. Ανατασιάδης, σημειώνουν τα Ηνωμένα Έθνη, «εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να ανταποκριθούν θετικά στη δέσμευση του ΓΓ του ΟΗΕ να διερευνήσει το ενδεχόμενο σύγκλησης μια άτυπης πενταμερούς συνάντησης, συν τον ΟΗΕ, σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον στο κατάλληλο στάδιο».

Αυτούσιο το ανακοινωθέν των Ηνωμένων Eθνών:

SECRETARY-GENERAL’S GOOD OFFICES MISSION IN CYPRUS P.O. BOX 21642, NICOSIA, CYPRUS

Today, the Greek Cypriot leader, Mr. Nicos Anastasiades, and the Turkish Cypriot leader, Mr. Ersin Tatar, met for the first time as the leaders of the Greek Cypriot and the Turkish Cypriot communities. Their informal meeting took place under the auspices of the Special Representative/Deputy Special Adviser to the Secretary-General on Cyprus, Ms. Elizabeth Spehar, and it provided them an opportunity to get to know each other and to have their first informal exchange of views in a cordial atmosphere. Mr. Tatar and Mr. Anastasiades expressed their determination to positively respond to the UN Secretary-General’s commitment to explore the possibility to convene an informal five-plus-United Nations meeting, in a conducive climate, at an appropriate stage.