Έγινε γεωφυσική έρευνα στο παραλιακό τεμάχιο της Αρχιεπισκοπής στη Γεροσκήπου και δεν διαφάνηκε ότι κάτω από το έδαφος βρίσκονται οι ιεροί κήποι της Αφροδίτης, η αρχαία Ιεροκηπία, δήλωσε σήμερα στη Βουλή η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Η Μαρίνα Ιερωνυμίδου σημείωσε, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Μεταφορών, ότι τα αρχαία είναι μοναδικά και μεγάλης αξίας. Τα αρχαιολογικά κατάλοιπα που σώζονται, είπε, είναι θεμελιώσεις αρχαίου υδραγωγείου και κάποια άλλα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της ελληνιστικής περιόδου, του δεύτερου αιώνα π.Χ. Ο χώρος αυτός θα ενταχθεί σε αυλή του ξενοδοχείου.

Μετακινήθηκε, όπως είπε, ο χώρος ανέγερσης του ξενοδοχείου προς τα βόρεια, ενώ κατά τη διάρκεια ανέγερσης του ξενοδοχείου θα υπάρχει αρχαιολόγος για να επιβλέπει, στο ενδεχόμενο να επηρεαστεί ο αρχαιολογικός χώρος.

Έντονη ήταν η αντίδραση φορέων της Γεροσκήπου και βουλευτών. Ο Αντώνης Τρακκίδης, μέλος της κίνησης σωτηρίας της Πάφου, είπε ότι η γεωφυσική έρευνα από μόνη της δεν αποτελεί την πιο αξιόπιστη μέθοδο για εντοπισμό αρχαιοτήτων. Ο Νίκος Παλιός, εκ μέρους της ομάδας ανάπτυξης της πολιτιστικής κληρονομιάς Γεροσκήπου, εξέφρασε έντονη διαφωνία και πρότεινε την ανταλλαγή του τεμαχίου με κρατικό τεμάχιο που γειτνιάζει.

Η Σκεύη Χριστοδούλου, από το σύνδεσμο Κυπρίων Αρχαιολόγων, ανέφερε ότι θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί ανασκαφές για να διαφανούν τα όποια αρχαιολογικά ευρήματα.

Ο Δήμος Γεροσκήπου, όπως είπε ο δήμαρχος, θα λάβει αποφάσεις για παραχώρηση της άδειας ανέγερσης σε επόμενη συνεδρία.

Δημήτρης Στρατής