Να συνεχίσουν τον διάλογο, συμφώνησε το ΔΗΚΟ με τον ανεξάρτητο υποψήφιο, Νίκο Χριστοδουλίδη, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, μετά από μία συνάντηση στα γραφεία του κόμματος τη Δευτέρα. Ο κ. Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, έχει τα χαρακτηριστικά για να αποτελέσει μία πιθανή απάντηση στο «ποιο πρόσωπο θέλουμε να είναι ο Πρόεδρος της χώρας μας τα επόμενα πέντε χρόνια», αλλά σημασία έχουν και οι θέσεις και οι πολιτικές προτάσεις.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ θα πάρει τις δικές της τελικές αποφάσεις σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές μέσα στις επόμενες μέρες, είπε ο κ. Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση της Γραμματείας του κόμματος με τον κ. Χριστοδουλίδη.

Είπε ότι η συνάντηση ήταν στα πλαίσια της τελευταίας απόφασης του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος. Το Δημοκρατικό Κόμμα, είπε, συνεχίζει τις επαφές του με κόμματα και ανεξάρτητους υποψήφιους «για να διερευνήσουμε την πιθανότητα συνεργασιών για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, είχαν την ευκαιρία να έχουν «μια πάρα πολύ εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα συζήτηση» με τον κ. Χριστοδουλίδη, όπου άκουσαν τις βασικές του προτάσεις και απάντησε και σε ερωτήσεις της Γραμματείας επί συγκεκριμένων προγραμματικών θέσεων.

Είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις σε πολλά ζητήματα που απασχολούν σήμερα το λαό και την κοινωνία, όπως είναι η διαχείριση της οικονομίας, η αντιμετώπιση της ακρίβειας, η αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς και η διαχείριση του Κυπριακού.

«Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές, η κοινωνία θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα ποιο πρόσωπο θέλουμε να είναι ο Πρόεδρος της χώρας μας τα επόμενα πέντε χρόνια. Θεωρώ ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει τα χαρακτηριστικά για να αποτελέσει μία πιθανή απάντηση σε αυτό το ερώτημα», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Πρόσθεσε, όμως, ότι για το ΔΗΚΟ, «δεν είναι μόνο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχουν σημασία, αλλά οι θέσεις και οι πολιτικές προτάσεις».

Είπε ότι έχουν συμφωνήσει να συνεχίσουν αυτό τον διάλογο «για να δούμε κατά πόσον μπορεί να υπάρξει πρόοδος και σε αυτό το κεφάλαιο, δηλαδή των προγραμματικών θέσεων».

Ο κ. Χριστοδουλίδης, με τη σειρά του, ανέφερε ότι, μέσα στο πλαίσιο του εν εξελίξει διαλόγου του με την κοινωνία των πολιτών, με προσωπικότητες, και με κόμματα τα οποία δεν έχουν λάβει αποφάσεις σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με την Γραμματεία του ΔΗΚΟ, και να αναπτύξει το ιδεολογικό-πολιτικό πλαίσιο με το οποίο πορεύθηκε στην κοινωνία των πολιτών, τα αποτελέσματα που προκύπτουν μέσα από αυτό τον διάλογο, τις βασικές αρχές, τους πυλώνες, και τις προτεραιότητες του υπό διαμόρφωση προγράμματός του.

Είπε ότι είχε την ευκαιρία να απαντήσει σε αρκετά ερωτήματα που τέθηκαν, για θέματα, που από την μια επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών και από την άλλη, θέματα ιδιαίτερης σημασίας, όπως το Κυπριακό, θέματα άμυνας, το μεταναστευτικό, και την οικονομία.

Ευχαρίστησε τον Προέδρο του ΔΗΚΟ και τα στελέχη της Γραμματείας για αυτή την ευκαιρία.

«Ο διάλογος θα συνεχιστεί, έτσι ώστε, το συντομότερο δυνατό, να παρουσιαστεί ενώπιον του Κυπριακού λαού ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα, στην βάση των βασικών αρχών, των πυλώνων, και των προτεραιοτήτων που προκύπτουν μέσα από αυτό τον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με φωνές μέσα στο ΔΗΚΟ για τις σχέσεις του κ. Χριστοδουλίδη με τον ΔΗΣΥ, ο κ. Παπαδόπουλος, είπε ότι, όπως έχουν ήδη πει, η υποψηφιότητα του κ. Χριστοδουλίδη είναι όντως μια υποψηφιότητα που συζητείται εσωκομματικά αλλά δεν επιθυμούσε να τοποθετηθεί για το ποια είναι η τάση εντός του ΔΗΚΟ.

«Αυτό θα το κάνει η Κεντρική Επιτροπή όταν θα κληθεί να πάρει τις δικές της αποφάσεις», είπε, προσθέτοντας ότι η πολιτική προϊστορία του καθενός, είναι γνωστή.

Αυτό που ενδιαφέρει το κόμμα, είπε, είναι η αλλαγή, «και πιστεύουμε ότι μπορεί να προέλθει μέσα από τις προγραμματικές θέσεις σε περίπτωση που θα υποστηρίξουμε κάποιον ανεξάρτητο υποψήφιο». Γι’ αυτό, είπε, συναντήθηκαν και με τον κ. Χριστοδουλίδη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, είπε ότι δεν μπορεί να προκαταλάβει τις αποφάσεις του ΔΗΚΟ, ο οποίες, «όποιες και αν είναι, θα είναι απόλυτα σεβαστές». Είπε ότι στο επιτελείο του υπάρχουν συνεργάτες από όλους τους πολιτικούς χώρους. «Και ναι, ενδεχομένως να έχουμε διαφορετικές αφετηρίες, αλλά εκείνο που μας ενώνει, που είναι το ζητούμενο, είναι το κοινό όραμα για το μέλλον της πατρίδας μας», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, και τη σύγκριση που έκανε μεταξύ αυτού και του Αρχιεπισκόπου Μακάριου, όσον αφορά στο λαϊκό έρεισμα, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι το πρωτοσέλιδο «δεν ανταποκρίνεται στο τι ανέφερε ο Μακαριότατος».

Από κει και πέρα, είπε, «ο Μακαριότατος εξέφρασε τις δικές του απόψεις». Πρόσθεσε ότι υπάρχει ξεκάθαρος διαχωρισμός ανάμεσα στη θρησκευτική και την εκτελεστική εξουσία, και ότι δεν είχε κάτι άλλο να προσθέσει.

Πηγή: ΚΥΠΕ