Τέσσερα άτομα, ηλικίας 37, 42, 20 και 29 ετών, συνελήφθησαν για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενες υποθέσεις υποβοήθησης υπηκόων τρίτης χώρας να εισέλθουν παράνομα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Επικοινωνίας του Αρχηγείου Αστυνομίας αναφέρεται ότι «οι τρεις από τους υπόπτους συνελήφθησαν μεταξύ άλλων και για το αδίκημα της υποβοήθησης υπηκόων τρίτης χώρας να εισέλθουν στη Δημοκρατία, ενώ ο τέταρτος ύποπτος συνελήφθη για τα αδικήματα της εγκατάλειψης χώρου φιλοξενίας μεταναστών και της αναχώρησης από τη Δημοκρατία από μη εγκεκριμένο λιμάνι».

Προστίθεται ότι «για σκοπούς διερεύνησης υπόθεσης υποβοήθησης υπηκόων τρίτης χώρας να εισέλθουν στη Δημοκρατία, σε σχέση με την άφιξη με θαλάσσιο σκάφος, 16 μεταναστών, χθες το μεσημέρι, στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου, μέλη της Αστυνομίας προχώρησαν στη σύλληψη με δικαστικό ένταλμα, άντρα ηλικίας 37 ετών, ο οποίος σύμφωνα με τα υπό εξέταση στοιχεία ήταν και ο πλοηγός του θαλάσσιου σκάφους».

Σύμφωνα με την Αστυνομία, «όπως διαπιστώθηκε από τις εξετάσεις που έγιναν για εξακρίβωση των στοιχείων του υπόπτου, στο παρελθόν αυτός διέμενε στη Δημοκρατία και είχε κηρυχθεί ως απαγορευμένος μετανάστης».

Ακόμα «για σκοπούς διερεύνησης υποβοήθησης υπηκόων τρίτης χώρας να εισέλθουν στη Δημοκρατία, σε σχέση με την άφιξη με θαλάσσιο σκάφος, 58 μεταναστών, το βράδυ της περασμένης Κυριακής, 24 Ιουλίου, στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου, μέλη της Αστυνομίας προχώρησαν χθες στη σύλληψη με δικαστικά εντάλματα, δύο αντρών, ηλικίας 42 και 20 ετών».

Επίσης «τέταρτο πρόσωπο, άντρας ηλικίας 29 ετών, ο οποίος είχε φτάσει με θαλάσσιο σκάφος, μαζί με άλλους οκτώ μετανάστες, στην περιοχή ελεύθερης Αμμοχώστου, το πρωί της 1ης περασμένου Απριλίου, εντοπίστηκε και συνελήφθη χθες από μέλη της Αστυνομίας, με δικαστικό ένταλμα, για σκοπούς διερεύνησης υπόθεσης εγκατάλειψης χώρου φιλοξενίας μεταναστών, και αναχώρησης από τη Δημοκρατία από μη εγκεκριμένο λιμάνι».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «με την άφιξη του 29χρονου στη Δημοκρατία τον περασμένο Απρίλιο, ο 29χρονος είχε μεταφερθεί σε χώρο φιλοξενίας, τον οποίο στη συνέχεια εγκατέλειψε παράνομα. Από εξετάσεις που διενεργήθηκαν για εξακρίβωση των στοιχείων του, διαπιστώθηκε ότι αυτός βρισκόταν στη Δημοκρατία και το 2018, όταν και του παραχωρήθηκε άδεια προσωρινής παραμονής, ωστόσο ταξίδεψε εκτός της Δημοκρατίας, παράνομα από μη εγκεκριμένο λιμάνι και επέστρεψε τον Απρίλιο, μαζί με τους άλλους οκτώ μετανάστες».

Οι τέσσερις ύποπτοι αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου για έκδοση διατάγματος κράτησης τους.

Τις τρεις υποθέσεις διερευνά το ΤΑΕ Αμμοχώστου.

Πηγή: ΚΥΠΕ