Στη σύλληψη ενός προσώπου ηλικίας 60 ετών, προχώρησε χθες η Αστυνομία στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης διαδικτυακής απάτης, που διαπράχθηκε το 2019, στη Λεμεσό.

Συγκεκριμένα, εταιρεία στη Λεμεσό κατέβαλε σε προμηθεύτρια εταιρεία της Ισπανίας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το ποσό των 93 χιλιάδων ευρώ για αγορά προϊόντων. Η προμηθεύτρια εταιρεία ουδέποτε έλαβε το χρηματικό ποσό, αφού τα χρήματα κατέληξαν σε άλλο λογαριασμό μετά την υποκλοπή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο 60χρονος, ο οποίος συνελήφθη στη Ισπανία με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης που εκκρεμούσε εναντίον του, εκδόθηκε χθες στην Κύπρο, συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων.

Συμβουλές της Αστυνομίας

Με αφορμή και αυτή την υπόθεση, η Αστυνομία υπενθυμίζει το κοινό και ιδιαίτερα τους εμπορευόμενους, ότι κάθε συναλλαγή μέσω διαδικτύου ελλοχεύει κινδύνους και πρέπει να γίνεται πάντοτε με μεγάλη προσοχή.

Συμβουλεύει επίσης, όπως σε περίπτωση που λάβουν τέτοιου είδους μηνύματα, προτού προχωρήσουν στην εξόφληση των τιμολογίων, να προχωρούν πάντοτε σε επαλήθευση του μηνύματος, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους πωλητές. Για την επικοινωνία αυτή, θα πρέπει να χρησιμοποιείται ο τηλεφωνικός αριθμός με τον οποίο οι δύο πλευρές ήρθαν ξανά σε επικοινωνία ή που αναγράφεται σε μηνύματα που ανταλλάχθηκαν μεταξύ τους σε προηγούμενες τους συναλλαγές.

Οι ιδιοκτήτες ή διευθυντές εταιρειών, προτρέπονται να ενημερώνουν το προσωπικό της εταιρείας τους για τη συγκεκριμένη μορφή απάτης και να εφαρμόζουν διαδικασίες επαλήθευσης των αιτημάτων πληρωμής που λαμβάνουν.