Συγνώμη προς το λαό ζήτησε ο Ρίσι Σούνακ στην τελευταία του ομιλία ως Πρωθυπουργός έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, λίγο πριν υποβάλει την παραίτησή του στον βασιλιά Κάρολο.

Προανήγγειλε επίσης την παραίτηση του και από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, παραίτηση που θα ισχύσει όταν το κόμμα θα έχει έτοιμη τη διαδικασία ανάδειξης του διαδόχου του.

Σημείωσε ότι οι ψηφοφόροι έδωσαν ένα ξεκάθαρο σήμα ότι η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει και πρόσθεσε πως ο ίδιος άκουσε τον θυμό και την απογοήτευσή τους και αναλαμβάνει την ευθύνη της ήττας.

Απολογήθηκε επίσης ξανά στους υποψηφίους του κόμματός του που δεν εξελέγησαν.

Συνοψίζοντας τα επιτεύγματά του ως Πρωθυπουργός, στάθηκε στη μείωση του πληθωρισμού και στη στήριξη της Ουκρανίας.

Παρά τις πολιτικές διαφωνίες, χαρακτήρισε τον νέο Πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ «αξιοπρεπή» άνθρωπο που νοιάζεται για τα κοινά, τον οποίο και σέβεται. Είπε επίσης ότι ο διάδοχός του στην Ντάουνινγκ Στριτ αξίζει την κατανόηση του κόσμου καθώς θα κάνει μαζί με την οικογένειά του αυτή την «τεράστια μετάβαση» στο κορυφαίο πολιτικό αξίωμα της χώρας.

Ολοκλήρωσε τη δήλωσή του πριν αναχωρήσει για το Παλάτι ώστε να υποβάλει στον βασιλιά επισήμως την παραίτηση από την πρωθυπουργία τονίζοντας τη σημασία της ανάδειξης ενός γόνου μεταναστών στην ηγεσία της χώρας. «Πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτή την ιδέα του ποιοι είμαστε, σε αυτό το όραμα καλοσύνης, αξιοπρέπειας και ανεκτικότητας που πάντα ήταν ο βρετανικός τρόπος», σημείωσε.

Η σύζυγός του Ακσάτα Μούρτι πίσω του κρατούσε προληπτικά μια ομπρέλα, μετά από την άσχημη εικόνα του συζύγου της να προκηρύσσει τις εκλογές απροστάτευτος υπό καταρακτώδη βροχή πριν από έξι εβδομάδες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ