Στην επίσημη ανακοίνωση των επιπρόσθετων μέτρων κατά του χρηματοοικονομικού τομέα στη Λευκορωσία και κατά της οικονομίας της χώρας, τα οποία συμφωνήθηκαν από τα κράτη μέλη σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων το πρωί της Τετάρτης, προχώρησε το Συμβούλιο της ΕΕ μετά την έγκριση των μέτρων μέσω της γραπτής διαδικασίας.

Μεταξύ άλλων συμφωνήθηκαν περιορισμοί στην εξαγωγή προϊόντων που σχετίζονται με τη ναυτιλία και τις ραδιοεπικοινωνίες στη Ρωσία, ενώ οι συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα προστέθηκαν στις απαγορευμένες συναλλαγές. Όπως υπενθύμισε σε γραπτή δήλωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, αρκετά από αυτά τα μέτρα έχουν στόχο να κλείσουν «παραθυράκια» στα στοχευμένα μέτρα και κυρώσεις που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής.

Συγκεκριμένα, τα 27 κράτη μέλη συμφώνησαν την εφαρμογή των πιο κάτω μέτρων κατά της Λευκορωσίας ως απάντηση στον ρόλο των αρχών της χώρας στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία:
– αποκοπή από το σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT των Λευκορωσικών τραπεζών Belagroprombank, Bank Dabrabyt, και της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Λευκορωσίας, καθώς και των θυγατρικών της στη Λευκορωσία,
– απαγόρευση των όποιων συναλλαγών με την Κεντρική Τράπεζα της Λευκορωσίας όσον αφορά τη διαχείριση αποθεματικού ή ενεργητικού, καθώς και απαγόρευση δημόσιας χρηματοδότησης για εμπόριο ή επενδύσεις στη Λευκορωσία,
– απαγόρευση της εγγραφής ή παροχής υπηρεσιών που σχετίζονται με μετοχές σε κρατικές επιχειρήσεις της Λευκορωσίας στην ΕΕ, από τις 12 Απριλίου,
– περιορισμό των οικονομικών εισροών από τη Λευκορωσία προς την ΕΕ μέσω της απαγόρευσης καταθέσεων υψηλότερων των 100 χιλιάδων ευρώ από πολίτες ή κάτοικους της χώρας, της απαγόρευσης λογαριασμών Λευκορώσων πολιτών σε κεντρικά αποθετήρια αξιών της ΕΕ και της απαγόρευσης της πώλησης χρεωστικών τίτλων σε ευρώ σε Λευκορώσους και
– απαγόρευση της παροχής χαρτονομισμάτων του ευρώ στη Λευκορωσία.

«Με αυτές τις επιπρόσθετες τομεακές κυρώσεις στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα – η απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας από το καθεστώς Πούτιν με τη βοήθεια του Λουκασένκο έχουν μεγάλο τίμημα» υπογράμμισε σε γραπτή δήλωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Κλείνουμε τα παραθυράκια των υπαρχόντων κυρώσεων και επιβάλλουμε περαιτέρω μέτρα στον χρηματοοικονομικό τομέα της Λευκορωσίας» πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ.

Πέρα από τα μέτρα που αφορούν τη Λευκορωσία, το Συμβούλιο αποφάσισε την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων όσον αφορά την εξαγωγή προϊόντων που σχετίζονται με την ναυτιλία και την εξαγωγή τεχνολογίας ραδιοεπικοινωνιών στη Ρωσία.

Όπως διευκρινίζεται, αυτό σημαίνει πως απαγορεύεται η πώληση, παροχή, μεταφορά ή εξαγωγή (έμμεσα ή άμεσα) αυτών των προϊόντων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα ή οργανισμούς στη Ρωσία, για χρήση στη Ρωσία ή για χρήση σε σκάφη με ρωσική σημαία.

Επίσης σειρά φυσικών και νομικών προσώπων και οργανισμών προστίθενται στη λίστα των απαγορεύσεων που αφορούν τις υπηρεσίες στον επενδυτικό και χρηματοπιστωτικό τομέα όσον αφορά επενδύσεις, κινητές αξίες, μέσα χρηματαγοράς και δάνεια.

Τέλος, το Συμβούλιο διευκρινίζει πως η έννοια των «κινητών αξιών» περιλαμβάνει κρυπτογραφημένα ή ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως κρυπτονομίσματα.