Σε απολογισμό της οκταετίας του προέβη πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αμέσως μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών και τον διορισμό των νέων αξιωματούχων του κράτους.

Η Στέφη Δράκου αναλαμβάνει τα ηνία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης σε αντικατάσταση της Έμιλυ Γιολίτη και ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας αναλαμβάνει το Υπουργείο Υγείας σε αντικατάσταση του Κωνσταντίνου Ιωάννου.

Νέος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο Μάριος Πελεκάνος, η Νιόβη Παρισσινού Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, ενώ νέος Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου ο Ανδρέας Ιωσήφ. Αντικαθιστούν τον Κυριάκο Κούσιο, τον Παναγιώτη Σεντώνα και τον Βίκτωρα Παπαδόπουλο αντίστοιχα. Το χαρτοφυλάκιο του παρέλαβε και ο Επίτροπος του Πολίτη, Παναγιώτης Σεντώνας.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ευχαρίστησε τα απερχόμενα μέλη της Κυβέρνησης με πρώτη αναφορά στον Κωνσταντίνο Ιωάννου για τη διαχείριση της πανδημίας.

Ευχαρίστησε παράλληλα την κυρία Γιολίτη για τις φιλότιμες προσπάθειες της για προώθηση των μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη ενώ ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε στον Κυριάκο Κούσιο που με ήθος και εντιμότητα όπως τόνισε υπηρέτησε τον πολιτικό πολιτισμό σε μια περίοδο με τοξικότητα.
«Ένα να γνωρίζουν το έργο που επιτέλεσαν μέτρο σύγκρισης για όσους τους διαδέχονται για να ανταποκριθούν με αποτελεσματικότητα στις προσδοκίες του λαού» επεσήμανε ο Πρόεδρος.

Αρχίζοντας τον απολογισμό του ο Πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αναλάβαμε τη χώρα σε κατάσταση χρεωκοπίας και μετατρέψαμε την κρίση σε ευκαιρία».

Συνέχισε λέγοντας ότι η κρίση του κορωνοϊού ανέκοψε προσωρινά την ανάκαμψη, καταφέρνοντας εντούτοις να διατηρήσουμε θέσεις εργασίας και να μετριάσουμε τις συνέπειες.
Αναφέρθηκε ακόμη σε μεταρρυθμίσεις που επιτεύχθηκαν όπως το ΓεΣΥ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση από εποχή ίδρυσης της ΚΔ.

Παράλληλα έκανε αναφορά σε μεταρρυθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο του κοινωνικού κράτους όπως η άδεια πατρότητας, τα προγράμματα στήριξης των εργαζομένων, αποκατάσταση ταμείων πρόνοιας εργαζομένων, καθώς και σε δρομολογούμενες μεταρρυθμίσεις όπως η επιδότηση κατοικίας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μεταρρυθμίσεις της Δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου ,όπως η κατάθεση 6 νομοσχεδίων που προνοούν τη δομή του Ανωτάτου και τη σύσταση ναυτοδικείου.

Αναφέρθηκε επίσης στην Οικονομία και συγκεκριμένα σε πολεοδομικά κίνητρα, στη διαφοροποίηση των κινήτρων για πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων, τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, στη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στις αστοχίες του Προγράμματος Πολιτογραφήσεων, κάνοντας αναφορά στο πόρισμα της επιτροπής Νικολάτου, αναφέροντας ότι ευθαρσώς αναγνωρίζει όσα αναφέρονται, ενώ ζήτησε συγγνώμη στον κυπριακό λαό, για τα λάθη που οδήγησαν σε πολιτική οξύτητα.

Όσα διαδραματίστηκαν κατά την περίοδο του Προγράμματος και των λαθών που έγιναν αποτέλεσε την οδυνηρότερη περίοδο των 40 χρόνων μου στην Πολιτική, ομολόγησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.