Η κυπριακή αποστολή στην Ελλάδα εκτός από την συνδρομή στην κατάσβεση πυρκαγιών, συνδράμει και στην παροχή Α’ βοηθειών ή και μεταφοράς ατόμων που μπορεί να τραυματιστούν, σε σημείο που δρα. Σήμερα επιχειρεί στους πρόποδες του όρους Ωρωπού, διαχωρισμένη σε δυο υποομάδες.
 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο επικεφαλής της αποστολής της Πολιτικής Άμυνας στην Ελλάδα, Χρυσήλιος Χρυσηλίου είπε ότι συνεχίζεται και σήμερα η δράση της κυπριακής ομάδας στην Ελλάδα, η οποία έχει διαχωριστεί σε δυο υποομάδες, οι οποίες έχουν σταλεί σε δυο διαφορετικά σημεία στους πρόποδες του όρους Ωρωπού.
 
«Δρουν στις περιοχές Θρακομακεδόνες και Μαλακάσας. Οι δυο ομάδες, αποτελούμενες από 10 πυροσβέστες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου και 10 Διασώστες της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας η κάθε μια, συνεργαζόμενες με προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος, βρίσκονται στα σημεία που τους ανατέθηκαν κατασβήνοντας πυρκαγιές και σταματώντας αναζωπυρώσεις», πρόσθεσε.
 
Όπως είπε ο κ. Χρυσηλίου, ένεκα της μορφολογίας του εδάφους, των απότομων πλαγιών, της πυκνής βλάστησης και των συνεχών αναζωπυρώσεων, δεν είναι λίγοι και οι μικροτραυματισμοί, κυρίως πολιτών οι οποίοι βρίσκονται στη πρώτη γραμμή θέλοντας να βοηθήσουν.
 
«Όπου αυτό είναι εφικτό, οι ομάδες μας συνδράμουν και στην παροχή Α’ βοηθειών ή και μεταφοράς ατόμων που μπορεί να τραυματιστούν, σε σημείο που δρούμε», ανέφερε.

Αναφορά έκανε σε σημερινό περιστατικό, κατά το οποίο εθελοντής πολίτης τραυματίστηκε στο μέτωπο ψηλά στο βουνό με αποτέλεσμα η μετακίνηση/απομάκρυνση του να ήταν και δύσκολη αλλά και σε κάποια σημεία και επικίνδυνη. «Για την μεταφορά του στήθηκε επιχείρηση από μέλη της ομάδας μας, πυροσβέστες του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος, αλλά και εθελοντές ιατρούς που βρίσκονταν στην περιοχή»,ειπε. Ευτυχώς, πρόσθεσε, «όταν προέκυψε ο τραυματισμός, το μέτωπο της πυρκαγιάς ήταν σε ύφεση και έτσι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε χωρίς πρόσθετη πίεση ή άλλα απρόοπτα».
 
Σύμφωνα με ανάρτηση της Εκπροσώπου Τύπου της Πολιτικής Άμυνας Ολύβιας Μιχαηλίδου στο προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, «πολίτης ο οποίος βρισκόταν στο μέτωπο της πυρκαγιάς, μαζί με τις δυνάμεις μας, τραυματίστηκε στο γόνατο, μετά από πτώση, σε πευκόφυτη πλαγιά βουνού».
 
«Λαμβάνοντας υπόψη την κατάστασή του και τον κίνδυνο της πυρκαγιάς, αποφασίστηκε η σταθεροποίηση του γόνατός του με υλικά Α` Βοηθειών της Πολιτικής Άμυνας και η μεταφορά του στον δρόμο για παραλαβή του από ασθενοφόρο. Μετά από αρκετή προσπάθεια και με τη βοήθεια διασωστών της Πολιτικής Άμυνας, Κυπρίων και Ελλαδιτών πυροσβεστών, ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο ασθενοφόρο με ασφάλεια», σημειώνει.
 
Στο μεταξύ, αναχώρησαν από την Αεροπορική Βάση στη Σούδα (Κρήτη) τα δύο Πυροσβεστικά αεροσκάφη του Τμήματος Δασών για να επιχειρήσουν στην Πελοπόννησο, ανατολική Μάνη.

Πηγή: ΚΥΠΕ