Με συνθήματα όπως «Δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας», «Σεβαστείτε την υγεία των παιδιών μας», «Η ασφάλεια και η υγεία μας δεν είναι προς διαπραγμάτευση» και «Όχι άλλα εργοστάσια στην περιοχή μας», οι κάτοικοι των εννέα Κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού, έκλεισαν από τις 8.00 μέχρι τις 10.00 το πρωί όλες τις προσβάσεις προς το Ενεργειακό Κέντρο, διαμαρτυρόμενοι για τη μεταφορά στην περιοχή τους του εργοστασίου ασφάλτου.

Συγκεκριμένα οι κάτοικοι της περιοχής απέκλεισαν και τις τέσσερεις προσβάσεις προς το Ενεργειακό Κέντρο με την κύρια εκδήλωση να πραγματοποιείται στην περιοχή δεξιά και αριστερά της εισόδου προς το Μαρί, έξω από το ΧΥΤΥ στο Πεντάκωμο και στην είσοδο από το Βασιλικό.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Εννέα Κοινοτήτων Βασιλικού, και Κοινοτάρχης Καλαβασού Λευτέρης Φωκάς ανέφερε ότι «οι κάτοικοι διαμαρτύρονται και εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μεταφορά του εργοστασίου ασφάλτου στην περιοχή Βασιλικού. Από το 2014 όταν αποδεχθήκαμε να φιλοξενήσουμε τα υγρά καύσιμα, το φυσικό αέριο και το υγραέριο στη περιοχή, ήταν πάγια θέση μας ότι δεν θα αποδεχτούμε ρυπογόνα εργοστάσια όπως αυτό του ασφάλτου».

Στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Κοινοτάρχες της περιοχής που επηρεάζονται δηλαδή Καλαβασού, Τόχνης, Ζυγίου, Μαρί, Μαρωνίου, Ψεματισμένου, Ασγάτας, Πεντακώμου και Χοιροκοιτίας, βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων, αλλά και κόσμος.