Ακόμη δέκα τρεις μετανάστες – μεταξύ αυτών και ασυνόδευτα παιδιά – βρίσκονται στη νεκρή ζώνη, επιπλέον των 14 που εδώ και δύο εβδομάδες, φιλοξενούνται σε σκηνές στην περιοχή μεταξύ Αγλαντζιάς και Γερίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 27.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η εκπρόσωπος του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο, Katja Johanna Saha ότι οι 13 παραμένουν εγκλωβισμένοι στην νεκρή ζώνη «παρά το γεγονός ότι προσέγγισαν τους αστυνομικούς (της ΚΔ) και τους κοινοποίησαν την επιθυμία τους να υποβάλουν αίτηση για άσυλο».

Η κ. Saha πρόσθεσε ότι  ενώ παρέχονται τρόφιμα, νερό και είδη προσωπικής και γενικής υγιεινής και ρουχισμού, οι αιτούντες ασύλου ζουν σε σκηνές και εκτίθενται σε ακραίες καιρικές συνθήκες χωρίς πρόσβαση σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

«Η άρνηση να παραπεμφθούν αιτητές ασύλου που έχουν εγκλωβιστεί στη νεκρή ζώνη σε εθνικές διαδικασίες ασύλου ενέχει τον κίνδυνο αλυσιδωτής επαναπροώθησης στις χώρες καταγωγής τους, είπε.

Τα 4 συναρμόδια Υπουργεία της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα τα Υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Άμυνας και Δικαιοσύνης συνδιαχειρίζονται το θέμα των μεταναστών που πέρασαν από τα κατεχόμενα στην νεκρή ζώνη και βρίσκονται εκεί και όπως δήλωσε αρμόδια κυβερνητική πηγή στο ΚΥΠΕ ότι η στάση της ΚΔ καθορίζεται από «τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, το καθεστώς της νεκρής ζώνης και τις διεθνείς υποχρεώσεις μας για τους πρόσφυγες».

Υπάρχει επίσης συνεργασία με την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο για τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων.

Σύμφωνα με τις ίδιες αρμόδιες πηγές, έχουν γίνει συσκέψεις για το θέμα και θα γίνουν κι άλλες.