Γνωμάτευση από την Γενική Εισαγγελία για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν αναμένει ο ΚΟΑ και διερευνά το θέμα επιβολής αγοραίου ενοικίου για κάλυψη του επιπλέον κόστους

 

Το κεφάλαιο της διαχείρισης του νέου γηπέδου της Λεμεσού το οποίο κατασκευάζεται στο Κολόσσι άνοιξε σήμερα η Βουλή.
Σε συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Ελέγχου, βουλευτές αλλά και η Ελεγκτική Υπηρεσία έθεσαν επιτακτικά το ζήτημα των διαφανών διαδικασιών για την ανάθεση της διαχείρισης του νέου γηπέδου.

Την ίδια ώρα, η διαχειριστική επιτροπή του γηπέδου και η ιδιωτική εταιρεία εν ονόματι ΑΑΑ που συστάθηκε από τις τρείς ομάδες της Λεμεσού, είναι σε αναμονή για το πως θα γίνει η όλη διαδικασία.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης, θέση της Υπηρεσίας είναι ότι πρέπει να γίνει ανοικτή ανταγωνιστική διαδικασία για να επιλεγεί η εταιρεία που θα διαχειρίζεται το γήπεδο και όχι απευθείας ανάθεση.

Πρόσθεσε ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για κρατική ενίσχυση, αφού τα έξοδα για το νέο γήπεδο έγιναν από το κράτος. Για το λόγο αυτό όπως εξήγησε, για να δοθεί η διαχείριση του νέου γηπέδου, χρειάζεται εκ των προτέρων έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει αποταθεί για έγκριση η Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων, κάτι τέτοιο φαίνεται ότι δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής. Λόγω της εκκρεμότητάς που υπάρχει, όπως αναφέρθηκε στη Βουλή, δεν έχουν ακόμα υπογραφεί τα συμβόλαια με την εταιρεία που κέρδισε τον διαγωνισμό για το όνομα του νέου γηπέδου.

Ο πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης δήλωσε στη Βουλή ότι ο ΚΟΑ έχει τηρήσει όλες τις διαδικασίες και ζήτησε γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία για την διαδικασία ανάθεσης της διαχείρισης του γηπέδου. Σε ό,τι αφορά το θέμα του κόστους του γηπέδου το οποίο θα είναι πολύ περισσότερο από το προσυπολογιζόμενο ο κ. Μιχαηλίδης ανακοίνωσε ότι έχει ανατεθεί στον ελεγκτικό οίκο KPMG η διενέργεια μελέτης για τον υπολογισμό αγοραίου ενοικίου το οποίο θα πρέπει να πληρώνει η διαχειρίστρια εταιρεία.

Το γήπεδο αναμένεται σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις να είναι έτοιμο τον ερχόμενο Αύγουστο, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΟΑ η πρώτη φάση του οδικού δικτύου θα ολοκληρωθεί πριν την διεξαγωγή του πρώτου παιγνιδιού.