Το πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία προήλθε πιθανότατα από την ουκρανική αεράμυνα, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την έκτακτη συνεδρίαση της συμμαχίας.

«Η προκαταρκτική ανάλυσή μας δείχνει ότι το περιστατικό πιθανότατα προκλήθηκε από έναν ουκρανικό πύραυλο αεράμυνας που εκτοξεύτηκε για να υπερασπιστεί το ουκρανικό έδαφος από επιθέσεις ρωσικών πυραύλων κρουζ», είπε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι η έρευνα του ΝΑΤΟ βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι για το περιστατικό δεν φέρει ευθύνη η Ουκρανία.

«Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος, δεν φταίει η Ουκρανία. Η Ρωσία φέρει την τελική ευθύνη καθώς συνεχίζει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας», είπε. Όπως υπογράμμισε, ο πολωνικός πύραυλος καταδεικνύει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «που είναι ευθύνη του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, συνεχίζει να δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις».

Το περιστατικό δείχνει τους κινδύνους που συνδέονται με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία «αλλά δεν άλλαξε τη θεμελιώδη εκτίμησή μας για την απειλή κατά των συμμάχων του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε. Το ΝΑΤΟ αξιολογεί «συνεχώς» την παρουσία του στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας, όπως είπε.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης επίθεσης σε έδαφος του ΝΑΤΟ. «Και δεν έχουμε ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες εναντίον των συμμάχων του ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Πολωνίας έκανε λόγο για ένα «μάλλον ατυχές περιστατικό». Πρόσθεσε επίσης ότι δεν υπάρχει λόγος να θεωρηθεί επίθεση το περιστατικό. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το πλήγμα ήταν σκόπιμη επίθεση στην Πολωνία», είπε. «Είναι πολύ πιθανό ότι ήταν ένας πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε στην αντιπυραυλική άμυνα, που σημαίνει ότι χρησιμοποιήθηκε από τις αμυντικές δυνάμεις της Ουκρανίας», συμπλήρωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Την ίδια εκτίμηση φαίνεται ότι έχει εκφράσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με διεθνή μέσα, δήλωσε στους συμμάχους του στη G7 και τη G20 ότι ο πύραυλος που έπληξε την Πολωνία προερχόταν από την ουκρανική αεράμυνα.

Πηγή: Naftemporiki.gr