Η πραγματοποίηση του Εργαστηρίου που διοργανώνει στη Λευκωσία το Υπουργείο Ενέργειας με τη συμμετοχή των εταιρειών υδρογονανθράκων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αποτελεί ένδειξη του πόσο ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση του φυσικού αερίου, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τον χαιρετισμό του στην έναρξη των εργασιών του Εργαστηρίου, και ερωτηθείς σε τι αποσκοπεί η Κύπρος με την πραγματοποίηση του Εργαστηρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι η ένδειξη του πόσο ψηλά στις προτεραιότητες μας είναι η αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Δυόμιση μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας ως νέα Κυβέρνηση παρουσιάζουμε ένα ξεκάθαρο προσανατολισμό.

Υπάρχουν τρία βασικά δεδομένα. Το πρώτο αφορά τις υψηλές τιμές ηλεκτρισμού στην εγχώρια αγορά, το δεύτερο αφορά την προσπάθεια της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και το τρίτο αφορά τις προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου σε συνδυασμό με τις εξαίρετες σχέσεις που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει με τα γειτονικά κράτη.

Η στρατηγική μας αποσκοπεί στο να φέρουμε όλα αυτά τα τρία δεδομένα μαζί με πρωταρχικό στόχο φυσικά την εγχώρια αγορά, είμαστε υπόλογοι έχουμε υποχρέωση έναντι των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, και την ίδια στιγμή να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ενισχύσουμε την προσπάθεια της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Άρα, να φέρουμε αυτά τα δύο μαζί αξιοποιώντας τις προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου και τις εξαιρετικές σχέσεις με τα γειτονικά κράτη».

Ερωτηθείς για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ και σήμερα το Εργαστήρι είναι ακριβώς για να παρουσιάσουμε την προστιθέμενη αξία της αξιοποίησης της Κυπριακής Δημορκατίας.

Η λύση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αναιρεί τις άλλες επιλογές. Έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με τα γειτονικά κράτη, μιλήσαμε και θα μιλήσουν και στη συνέχεια οι ειδικοί για την ανάγκη να δημιουργηθούν συνέργειες που στο τέλος της ημέρας θα είναι προς όφελος όλων των κρατών της περιοχής και της ίδιας της ΕΕ».

Ερωτηθείς πώς συμβαδίζει με τις επιθυμίες μας το πλάνο που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή η εταιρεία Chevron, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι αυτό που συζητούμε. Είναι σημαντικό ότι υπάρχει ένα σχέδιο ανάπτυξης, επιτέλους, αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι για μας να υπάρξει σχέδιο ανάπτυξης, έγινε ήδη μια πρώτη επαφή, η Chevron αναμένει από εμάς και θα της δοθούν άμεσα τα σχόλια μας  στη δική της πρόταση και είναι όλα αυτά μέσα στο πλαίσιο που γίνεται και το Εργαστήρι σήμερα.

Είναι εδώ εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, εταιρείες που πιστεύουν στην προοπτική της Ανατολικής Μεσογείου και ακριβώς γίνονται όλα αυτά για να ανακοινωθούν και οι τελικές μς αποφάσεις. Έχουμε το πλάνο, τον σχεδιασμό, έχουν προχωρήσει οι διαβουλεύσεις σε σημαντικό βαθμό και ο στόχος μας είναι πρώτα η εσωτερική αγορά, να ανταποκριθούμε σε αυτά που αναμένουν από εμάς οι Κύπριοι πολίτες, και την ίδια στιγμή να αξιοποιήσουμε τις διεθνείς συγκυρίες».

Σε ερώτηση αν η Κυπριακή Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό με την Κυβέρνηση του Ισραήλ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «με όλες τις Κυβερνήσεις συζητούμε. Να σας θυμίσω ότι είχα επισκεφθεί την Αίγυπτο και το Ισραήλ συνοδεία και του Υπουργού Ενέργειας, ο οποίος θα μεταβεί τις επόμενες των ημερών στο Ισραήλ και, ναι, είμαστε σε συντονισμό με τις γειτονικές Κυβερνήσεις, έχουμε εξαιρετικές χέσεις και συζητούμε αυτό τον σχεδιασμό μας».

Κληθείς να αναφερθεί στις εκλογές στην Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θεωρώ ότι είναι ένα σημαντικό ορόσημο που έχει ολοκληρωθεί με εκλογή του κ. Ερντογάν. Θέλω να αξιοποιήσω τη σημερινή ευκαιρία για να τον συγχαρώ για την επανεκλογή του και να τονίσω για ακόμη μια φορά τη δική μας ετοιμότητα για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Αντιλαμβάνεστε ότι μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, η προσπάθεια μας μπαίνει σε ένα δεύτερο στάδιο, γιατί ήταν ορόσημο και ελπίζουμε να υπάρξουν σύντομα εξελίξεις».

Σε ερώτηση αν οι αναφορές της Πρέσβειρας των ΗΠΑ σε συνέντευξη της ικανοποιούν τη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «να χαιρετίσω τις δηλώσεις της Αμερικανίδας Πρέσβη επί όλων των θεμάτων. Θεωρώ ότι οι αναφορές της επί όλων των θεμάτων είναι σημαντικές και συμβαδίζουν με τη δική μας προσέγγιση. Και στο θέμα των κυρώσεων και στην αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και όσον αφορά το μέλλον των διμερών μας σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια σε σημαντικότατο βαθμό, στον τομέα της άμυνας, της ασφάλειας, στις πολιτικές σχέσεις, στις διαβουλεύσεις, και το πλάνο μας, έχουμε αρχίσει ήδη την υλοποίηση του, είναι να έχουμε τέτοιου είδους εξελίξεις, και να αντιλαμβάνεται και η κυπριακή κοινωνία αυτό το νέο επίπεδο σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ.

Θα δώσω δύο παραδείγματα. Έχουμε, ήδη, μετά την πρώτη επαφή που είχαμε με την Πρέσβη των ΗΠΑ, λάβει τον οδικό χάρτη σε σχέση με το θέμα της μη ανάγκης θεώρησης εισόδου σε Κύπριούς πολίτες που επιλέγουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, έχω ορίσει συντονιστή, διότι αντιλαμβάνεστε εμπλέκονται πολλά Υπουργεία, ο οποίος, πλέον, εργάζεται μαζί με τα Υπουργεία και τις αμερικανικές Αρχές, για να προχωρήσουν.

Άλλος τομέας στον οποίο συντονιζόμαστε με την Κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι η προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Κύπρο, εργαζόμαστε συντονισμένα, έτσι ώστε να καταφέρουμε να έχουμε σύντομα κάποιες εμπορικές αποστολές από πλευράς των ΗΠΑ οι οποίες αποστολές βλέπουν την προστιθέμενη αξία να επενδύσουν στην Κύπρο, και όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά ευρύτερα στην περιοχή».

Τέλος, σε ερώτηση αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα κατάληξης των συζητήσεων για το visa waver, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε καταφατικά.