Για έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Κύπρο και για μηδενική ανοχή για παραβίαση των κυρώσεων μίλησε ο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στην 62η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, στο Δημοτικό Θέατρο την Τετάρτη. Σημαντικός στόχος, είπε, είναι η διαμόρφωση και η υλοποίηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι ο όραμά του είναι να εξελιχθεί η Κύπρος σε ένα κράτος-πρότυπο με ευνοϊκές συνθήκες για την προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων και την προώθηση της επιχειρηματικότητας. Πρόσθεσε ότι το όραμά του περιλαμβάνει ένα κράτος που θα μπορεί, λόγω της οικονομίας του, να είναι κοινωνικό και δίκαιο και θα διασφαλίζει υψηλό βιοτικό επίπεδο για όλους τους πολίτες του και που θα λειτουργεί ως αξιόπιστο επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό κέντρο, απαλλαγμένο από κακές πρακτικές του παρελθόντος, με αξιοποίηση της τεχνολογίας και που θέτει ψηλά τον πήχη για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.

“Ένα κράτος που μπορεί να ανταποκριθεί στις διεθνείς γεωπολιτικές, οικονομικές και άλλες προκλήσεις, γρήγορα και αποτελεσματικά. Η διαμόρφωση και υλοποίηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου αποτελεί για την Κυβέρνησή σημαντικό στόχο, ώστε η χώρα, όπως καταγράφεται και στο «Όραμα 2035», ένα όραμα που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης Κυβέρνησης”, σημείωσε ο Πρόεδρος, τονίζοντας ότι η οικονομία δεν πρέπει να επηρεάζεται από τους εκλογικούς κύκλους, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν ένδειξη “μη σοβαρότητας”.

Μηδενική ανοχή για παραβίαση κυρώσεων

——————-

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε επίσης, ότι η διαφύλαξη του ονόματος της Κύπρου ως αξιόπιστου επιχειρηματικού και χρηματοοικονομικού κέντρου ήταν μία από τις πρώτες προκλήσεις που κλήθηκε να χειριστεί η νέα κυβέρνηση. Είπε ότι η κυβέρνηση αμέσως, σε συνεργασία με όλους τους εποπτικούς φορείς, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα συνεχίσει να επιδεικνύει στο συγκεκριμένο θέμα, μηδενική ανοχή. “Δεν ήταν θετική εξέλιξη οι αποφάσεις που λήφθηκαν από πλευράς της αμερικανικής και της βρετανικής Κυβέρνησης, αλλά θα πρέπει αυτές τις αποφάσεις να τις αντιμετωπίσουμε ως ευκαιρία για να τελειώνουμε με αυτό το θέμα”, τόνισε.

Ο Πρόεδρος κάλεσε τα μέλη του ΣΕΛΚ να συνεχίσουν να προσεγγίζουν το συγκεκριμένο θέμα με απόλυτη σοβαρότητα “και να εργαστούμε από κοινού για να απαλείψουμε, μέσα από πράξεις και όχι λόγια, όποια σκιά ή αμφιβολία υπάρχει σε διεθνές επίπεδο για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στη χώρα μας”. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να μη σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσει, λόγω της συμπεριφοράς μιας μειοψηφίας να δέχεται πλήγμα στην εικόνα της.

Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον

——————–

Συνέχισε αναφέροντας ότι υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Κύπρο, ενώ προανήγγειλε σημαντικές επενδύσεις από ξένες χώρες και εντός του 2023. “Σήμερα είχα μια πρώτη συνάντηση με μια αντιπροσωπεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία συνοδευόταν από επενδυτικά ταμεία και άλλους επενδυτές από τη χώρα που ενδιαφέρονται πραγματικά. Έγινε πολύ ουσιαστική συνάντηση με αριθμό Υπουργών, με τον δημόσιο τομέα που ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα. Αύριο το πρωί έχουμε μια άλλη συνάντηση με όλους αυτούς που έχουν επενδύσει στη χώρα μας για να ακούσουμε τις δικές τους ανησυχίες”, είπε.

Πρόσθεσε, ότι το θέμα της προσέλκυσης ποιοτικών επενδύσεων είναι ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η Κύπρος έχει την υποδομή για να προσελκύσει τέτοιου είδους επενδύσεις, “φτάνει να κάνουμε και εμείς αυτά που πρέπει να κάνουμε χωρίς να χρειάζεται να μας τα επιβάλει ο όποιος τρίτος”.

Διαβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεργαστεί στενά και με τον ΣΕΛΚ, για να βρει αποτελεσματικές λύσεις στις προκλήσεις του τόπου, όπως τον πληθωρισμό, τις αυξήσεις των επιτοκίων, το κόστος ενέργειας, αλλά και τις προκλήσεις στην αγορά εργασίας.

Για τον φορολογικό μετασχηματισμό, ο Πρόεδρος είπε ότι στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός και η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος. “Κύριοι άξονες της φορολογικής μεταρρύθμισης που προωθείται είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του φορολογικού μοντέλου της Κύπρου, η μείωση του διοικητικού βάρους για τους φορολογούμενους πολίτες και φυσικά τις επιχειρήσεις και, ταυτόχρονα, η παροχή δικαιότερης ανακατανομής του φορολογικού βάρους, διατηρώντας, παράλληλα, τη δημοσιονομική ουδετερότητα”, ανέφερε.

Πρόσθεσε, επιπλέον, ότι στόχος είναι και η πλήρης ευθυγράμμιση των φορολογικών πολιτικών με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, μια προσπάθεια που θα οδηγήσει στην επιβολή φορολογίας για κατανάλωση φυσικών πόρων που ρυπαίνουν το περιβάλλον, μετατοπίζοντας το βάρος της φορολογίας προς περιβαλλοντικά ζημιογόνες δραστηριότητες. Η πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση αναμφισβήτητα θα συμβάλει και στην εκπλήρωση των περιβαλλοντικών στόχων της χώρας, ανέφερε, καθώς θα μειώσει τις στρεβλώσεις στην οικονομία, βελτιώνοντας τις συνήθειες στον ρυπογόνο τομέα των μεταφορών και της ενέργειας, του ύδατος, καθώς και προωθώντας την κυκλική οικονομία και θα δώσει ώθηση στην καινοτομία και σε «πράσινες» επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μείωση αποβλήτων.

Για τον ΣΕΛΚ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η Πολιτεία τον θεωρεί βασικό συνεργάτη και συνοδοιπόρο στην προσπάθεια για πετυχημένη αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων και στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Ο Πρόεδρος έκλεισε τον χαιρετισμό του αναφέροντας ότι το τρίπτυχο της πολιτικής της κυβέρνησης για την οικονομία επικεντρώνεται στη δημοσιονομική πειθαρχία, στο σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα και στις συνεχείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ