Στόχος του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, είναι να διαπιστώσει κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος σε σχέση με το τι επιδιώκεται, δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή, αναφερόμενη στην άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου, στη Γενεύη, και για την προετοιμασία της οποίας η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ, Τζέιν Χολ Λουτ, είχε χθες χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Όλα θα εξαρτηθούν από τις συζητήσεις που θα γίνουν εκεί, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η ίδια πηγή, σημειώνοντας πως ούτε τα διαδικαστικά θέματα έχουν οριστικοποιηθεί λόγω της κατάστασης με την πανδημία του κορωνοϊού.

Η κ. Λουτ μας είπε πως θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ πριν τη διάσκεψη για να καθοριστούν οι τελικές διευθετήσεις και θα μας ενημερώσει σχετικά, πρόσθεσε η ίδια πηγή, σημειώνοντας ότι θα εξαρτηθούν όλα από την επιδημιολογική κατάσταση, που θα επικρατεί λίγες ημέρες πριν οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα, κάτι που θα γίνει με βάση και τις συστάσεις της ιατρικής ομάδας των Ηνωμένων Εθνών.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της παρουσίας της ΕΕ στη διάσκεψη, η αρμόδια πηγή είπε στο ΚΥΠΕ πως αυτό είναι κάτι το οποίο χειρίζεται περισσότερο η ίδια ΕΕ μαζί με την Τουρκία, υπενθυμίζοντας πως η τουρκική πλευρά δεν συμφωνεί με την παρουσία της ΕΕ στην άτυπη διάσκεψη.

Σημείωσε εξάλλου πως η άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου για να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την οποία ο κ. Δένδιας αναμένεται να ενημερώσει τη Λευκωσία σε σχέση με τα διαμειφθέντα για το Κυπριακό.

ΚΥΠΕ