«Άδεια αγοράς ακίνητης περιουσίας» σε 399 αλλοδαπούς υπηκόους παραχωρήθηκε με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η ιστοσελίδα Κίπρις ποστασί αναφέρει ότι το «υπουργικό συμβούλιο» παραχώρησε άδειες ακίνητης περιουσίας σε συνολικά 399 άτομα, εκ των οποίων οι 382 είναι Τούρκοι υπήκοοι και οι υπόλοιποι 17 είναι υπήκοοι τρίτων κρατών.

Η απόφαση του «υπουργικού» δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» και γράφει ότι η άδεια αφορά 399 άτομα, εκ των οποίων 382 άτομα τουρκικής υπηκοότητας και 17 άτομα υπηκοότητας τρίτου κράτους, «των οποίων τα ονόματα και τα στοιχεία της ακίνητης ιδιοκτησίας που επιθυμούν να αγοράσουν, αναφέρονται στον κατάλογο που επισυνάπτεται στην εισήγηση, με βάση τα όσα αναφέρονται στην εισήγηση».

Εξάλλου, το «υπουργικό συμβούλιο» αποφάσισε να κηρύξει ως «απαγορευμένους μετανάστες» τους κινεζικής καταγωγής Liangyong Li και Yun Wu. Στο κείμενο της απόφασης που δημοσιεύτηκε στην «επίσημη εφημερίδα», αναφέρεται ότι οι Liangyong Li και Yun Wu, οι οποίοι κηρύχθηκαν «απαγορευμένοι μετανάστες», επέδειξαν συμπεριφορά που θέτει σε κίνδυνο το κοινό και αποτελεί εχθρότητα προς το «κράτος».

Στο σπίτι του στα κατεχόμενα ο Ακάν Κιουρσιάτ μέχρι την έναρξη της δίκης-Παραχωρεί συνέντευξη

Στο σπίτι του στα κατεχόμενα βρίσκεται ο Ακάν Κιουρσιάτ, ο οποίος μετά τη σημερινή διαδικασία στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους μέχρι την έναρξη της δίκης στις 29 Φεβρουαρίου.

Ο Τ/κ δικηγόρος του, Χασάν Εσέρνταγλι ανέφερε στην εφημερίδα Κίπρις ότι τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιήσουν μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Κουρσιάτ.

Ηλεκτρονικά τ/κ ΜΜΕ μεταδίδουν την είδηση που αφορά την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

Με αφορμή την υπόθεση Κιουρσιάτ, η Σταρ Κίπρις δημοσιεύει σήμερα πρωτοσέλιδα δηλώσεις του γγ του ΡΤΚ, Ασίμ Ακάνσοϊ στο οποίο ανήκει η σύζυγος του Τ/κ δικηγόρου, Φαζιλέτ Όζντενεφέ, «αντιπρόεδρος» της «βουλής».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Ακάνσοϊ» είπε ότι το περιουσιακό είναι «γκιλοτίνα πάνω από το κεφάλι των Τουρκοκυπρίων» και πως πρέπει να λυθεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Εξέφρασε την άποψη ότι για να μπορέσουν να απαλλαχτούν από αυτή την γκιλοτίνα πρέπει να λειτουργήσουν την «επιτροπή ακίνητων περιουσίας» ως έναν αποτελεσματικό μηχανισμό και να μην αποκοπούν από μια λύση στη βάση των Ηνωμένων Εθνών.

«Μέχρι σήμερα ολοκληρώθηκαν 1502 φάκελοι από τις αιτήσεις που έγιναν στην επιτροπή. Ενώ πληρώθηκαν τα δύο τρίτα αυτών των φακέλων. Ο δε αριθμός των αιτήσεων που έγιναν είναι 7473. Οι Ελληνοκύπριοι δεν αποδέχονται πλέον τις 14 χιλιάδες ευρώ που καθορίσαμε ανά στρέμμα. Διότι αυτά τα ακίνητα πωλούνται για τουλάχιστον 100 χιλιάδες ευρώ το στρέμμα. Για να μην υποστεί βλάβη η τουρκοκυπριακή κοινότητα πρέπει να ενεργήσουμε με σωφροσύνη, να αφήσουμε την πατριδοκαπηλία». 

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε το κόμμα του με αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ με επικεφαλής την Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Ακάνσοϊ είπε ότι διαβίβασαν στην αντιπροσωπεία του ελληνοκυπριακού κόμματος τη θέση ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται οποιοδήποτε γεγονός στο περιουσιακό ως νομικό ή πολιτικό όργανο και ότι αυτή η μέθοδος θα φθείρει τις σχέσεις ανάμεσα στις κοινότητες. «Είπαν ότι συμφωνούν μαζί μας και ότι θα κάνουν τις απαραίτητες επαφές», κατέληξε.      

Πηγή: ΚΥΠΕ