Στο Ρέικιαβικ θα συγκληθεί η 4η Σύνοδος Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, η πρώτη που πραγματοποιείται μετά από 18 χρόνια. Στη σύνοδο θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στην ισλανδική πρωτεύουσα.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα παραστεί το απόγευμα της Τρίτης στη δεξίωση που παραθέτει η Πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Katrín Jakobsdóttir, για τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων που συμμετέχουν στη Σύνοδο και στη συνέχεια θα παραστεί στην εναρκτήρια τελετή της Συνόδου, με θέμα «Ενωμένοι γύρω από τις αξίες μας».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, κατά την τελετή έναρξης θα μιλήσουν οι ηγέτες της Ουκρανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας, και η ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα «Διαφύλαξη δημοκρατίας σε δύσκολους καιρούς – κίνδυνοι, ανθεκτικότητα και επαναδέσμευση».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων και τη ΓΓ του ΣτΕ, Marija Pejčinović Burić, κατά τη διάρκεια του οποίου θα συζητηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία.

Την Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μark Rutte.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπογράψει τη διευρυμένη μερική συμφωνία για το Μητρώο Ζημιών που θα υπογράψουν οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων του ΣτΕ που έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε αυτή τη διεθνή συμφωνία, η οποία αφορά καταγραφή των ζημιών που έχουν προκληθεί στην Ουκρανία συνεπεία της παράνομης ρωσικής εισβολής.

Ο Πρόεδρος θα λάβει μέρος επίσης στη γενική συζήτηση, με θέμα «Ενωμένοι για την Ευρώπη», κατά την οποία θα προβεί σε παρέμβαση.

Ακολούθως ο Πρόεδρος θα έχει διμερή συνάντηση με τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Linda Thomas-Greenfield, η οποία προΐσταται της αντιπροσωπείας της χώρας της στη Σύνοδο και αμέσως μετά διμερή συνάντηση με την Πρόεδρο της Μολδαβίας, Maia Sandu.

Διμερείς χωριστές συναντήσεις θα έχει, επίσης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με τη ΓΓ του ΣτΕ και με τον Πρωθυπουργό της Μάλτας, Robert Abela.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στην τελετή λήξης, με θέμα «Ενωμένοι γύρω από τις αξίες μας» κατά τη διάρκεια της οποίας θα υιοθετηθεί η Διακήρυξη του Ρέικιαβικ και η παράδοση της Προεδρίας του ΣτΕ από την Ισλανδία στη Λετονία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει από την Ισλανδία νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης.