Σε κινητοποίηση βρίσκονται οι κυπριακές αρχές μετά την κάθοδο του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί την Τετάρτη σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και ακολούθως, την Πέμπτη, θα τεθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε επίπεδο ηγετών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι διεργασίες σε διπλωματικό επίπεδο για το θέμα είναι συνεχείς, ενώ υπήρξε ήδη συνομιλία του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια, ενόψει και της αυριανής τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Την Πέμπτη, είναι προγραμματισμένη η τηλεδιάσκεψη των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να εγείρει το θέμα της έκτης κατά σειρά εξαγγελθείσας παράνομης γεώτρησης της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περιοχή που καλύπτει μέρος των ερευνητικών τεμαχίων 6 και 7, τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί στις εταιρείες ΕΝΙ και ΤΟΤΑL.

Στο μεταξύ, όπως έχει ανακοινωθεί, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Josep Borrell και η ομάδα του είναι σε επαφή με τις κυπριακές και τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις κινήσεις του «Γιαβούζ» (“Yavuz”) και παρακολουθούν την εξέλιξη της κατάστασης.

Καταδίκη από την Ελλάδα

Την «απερίφραστη καταδίκη» της εκφράζει η Ελλάδα για τη νέα εξαγγελθείσα παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας εντός κυπριακής ΑΟΖ.

Σε ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνεται ότι πρόκειται για «μια ακόμη πρόκληση που περιφρονεί τις εκκλήσεις της ΕΕ και της Διεθνούς Κοινότητας για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Στρατιωτική πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι το «Γιαβούζ» έφτασε στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ στη μία μετά τα μεσάνυχτα, συνοδευόμενο από τουρκική φρεγάτα.

Στην περιοχή έχει πλεύσει και το βοηθητικό πλοίο Orhan Bey, ενώ βάσει της παράτυπης τουρκικής navtex αναμένονται άλλα δύο βοηθητικά πλοία, το Ertugrul Bey και το Osman Bey για γεωτρητικές δραστηριότητες στην περιοχή που έχει δεσμευτεί μέχρι τις 18 Ιουλίου.

Την ίδια ώρα συνεχίζουν τις έρευνές τους τα ερευνητικά σκάφη της Τουρκίας, με το «Μπαρμπαρός» να βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή στα ανατολικά της Κύπρου και το «Ορούτς Ρέις» στα δυτικά.